Lordi Raglanin hihat

Ostimme taannoin American Apparelin vaatteita. Suosittelen; nettikauppa toimii hyvin ja vaatteet ovat selkeitä, toimivia, laadukkaita ja melko edullisia. Ihastuin varsinkin tähän raglanpaitaan.

Vaan mikäs tuo raglan on? Raglan viittaa tässä hihoihin: raglanhiha on sellainen, joka yhdistyy suoraan paidan kaulukseen. Yhdysvalloissa raglanhihat assosioituvat baseball-pelaajien pelipaitoihin.

Nimi raglan tulee FitzRoy Somersetiltä eli ensimmäiseltä lordi Raglanilta. Krimin sodassa brittejä johtanut Raglan suojeli joukkojaan kylmältä vilteillä, joihin sotilaat ompelivat itselleen hihat – tästä luovasta asustuksesta raglanhihat sitten omaksuttiin siviilikäyttöön.

Varsinaisesti Raglan hoiti hommansa ilmeisesti varsin kehnosti, tapattaen omia joukkojaan huonolla huollolla. Iron Maiden The Trooper -kappaletta inspiroinut Lordi Tennysonin runo The Charge of the Light Brigade liittyy ilmeisesti Raglanin surkeaan johtamiseen.

Krimin sotahan on suomalaisillekin läheinen: Itämeren taistelut tunnetaan Suomessa Oolannin sodan nimellä (ja se Oolannin sotahan oli kauhia).

Krimin sota on muutenkin mielenkiintoinen: se oli yksi ensimmäisiä mediasotia, joista suuri yleisö sai runsaasti tietoa lehdistön kautta sodan aikana. Raglanhihat eivät ole edes sodan ainoa anti vaatetukselle: Balaclava-nimitys meikäläisen kommandopipona tuntemalle asusteelle on nimenomaan Krimin sodasta peräisin. Samaisessa Balaclavan taistelussa se kevyen ratsuväen prikaatikin syöksyi turmioonsa. Florence Nightingalekin on Krimin sodan hahmoja.

One thought on “Lordi Raglanin hihat”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.