Borknagar

Levyt

Empiricism

Linkit

Virallinen kotisivu
AMG

Takaisin arvosteluihin

[Kansi - Borknagar: Empiricism] Empiricism
Century Media 2001

Empiricismin kannet luovat ristiriitaista vaikutelmaa: bändin logo on hyvinkin perinteistä black metal -tyyliä, siis sellainen josta bändin nimi jää täysin arvailun varaan, toisaalta kannet ovat muutoin hyvin tyylikkään näköiset.

Samoin musiikki saattaa alkuun säikäyttää: nopeat rummut, tyypillistä örinää, mahtipontisia koskettimia, kaikki genrekliseet. Kuitenkin jo ensimmäinen kappale, "The Genuine Pulse" paljastaa Borknagarin olevan paljon muutakin kuin vain taas yksi tylsä black metal -bändi.

Norjametallin virallinen hämy, Arcturuksesta tuttu Garm on kuuleman mukaan vaikuttanut Borknagarissa aiemmin, mikä antaakin osviittaa siitä, mitä Empiricismillä tuleman pitää. Taustalla on nopea ja ärhäkkä black metal, jota on viety progressiivisempaan suuntaan hienostuneilla melodioilla ja proge-elementeillä. Varsinkin Lars A. Nedlandin Hammondit tekevät hienon vaikutuksen.

Laulupuolella bändin uusi laulaja, Vintersorg, tekee varsin monipuolista työtä. Tyyli vaihtelee perinteisestä kuoleva eläin -örinästä puhtaisiin ja melodisiin osuuksiin. Nämä melodisemmat pätkät nostavatkin monet biiseistä huippuunsa. Kiitos kokonaisuudesta kuuluu silti biisit säveltäneelle kitaristi Öystein G. Brunille.

Vajaan tunnin mittainen levy on täynnä mitä erinomaisempia kappaleita, kuten "The Black Canvas", "Inherit the Earth", "Liberated" ja "The View of the Everlast". Sanoituksiltaan biisit ovat tyylille ominaista taiteellista hienostelua, mutta homma toimii silti hyvin, paljon paremmin kuin perinteinen kirkonpoltto ja muu sotaisa uhoaminen.

En tiedä, edustavatko Borknagarin aiemmat levyt samanlaista erinomaisuutta, mutta tätä voin ainakin suositella kaikille hienostuneemmasta, mutta silti voimakkaasta black metalista pitäville.

Alkuun
Ylöspäin melankoliassa. Lähetä palautetta: msaari@melankolia.net | palautelomake.
Sivua päivitetty viimeksi 4.8.2002. Tämän sivun sisältö on julkaistu Creative Commons Licensen alaisena.