Dreams of Sanity

Levyt

The Game

Linkit

Virallinen kotisivu
Hall of Sermon
UBL

Takaisin arvosteluihin

[Kansi - Dreams of Sanity: The Game] The Game
Hall of Sermon 2000

Dreams of Sanityn kolmas levy on bändin ensimmäinen, joka perustuu omaan tarinaan. Aikaisemmat kaksi ovat pohjautuneet muiden kirjoituksiin - ensimmäinen, Komödia Danten Jumalaiseen näytelmään, toinen, The Masquerade Gaston Lerouxin Oopperan kummitukseen.

Tällä kertaa tarina on lähtöisin bändin basistin ja sanoittajan, Michael Knoflachin kynästä. Se kertoo miehestä, joka on asetetaan lavalle esittämään elämäänsä yleisölle. Mies elää elämänsä läpi, uudestaan ja uudestaan, kaikkine tuskine ja iloineen. Siis, joka kerta kun kuuntelija laittaa levyn soimaan, tarina alkaa taas alusta. Mainio idea... Knoflach on halunnut tällä levyllä alleviivata uutisten ja viihteen välistä ohutta viivaa, mikä on esimerkiksi Suomessa korostunut viime aikoina kovastikin - mitä muuta Jolon panttivankidraama oli kuin tositarinaan perustuvaa tv-viihdettä? Lisäksi Knoflach toivoo herättelevänsä kysymyksiä siitä, miksi me täällä olemme. Onko elämä pelkkä peli, tai näytelmä jota esitetään jollekin?

Mutta nyt on joka tapauksessa kyse ensisijaisesti musiikista. Suomessa yleisemmin tunnetuista bändeistä Dreams of Sanityä lähinnä on selvästi Nightwish (joka muuten olisi halunnut Dreamsin mukaansa Wishmaster-kiertueelleen). Kummassakin tapauksessa voimakkaan ja taidokkaan naislaulajan (Dreamsin Sandra Schleret on upea!) taustalla soi melodinen, kaunis ja taitavasti soitettu metalli. Dreams of Sanity aloitti 1991, joten harjoitusta on ehtinyt kertyä ja se kuuluu. Bändin biisit eivät ole sieltä yksinkertaisemmasta päästä, vaan biisirakenteet ovat monimutkaisia ja viehättäviä.

Levyltä on vaikea nostaa yksittäisiä kappaleita ylitse muiden, eikä sitä niin ole tarkoitettukaan kuunneltavaksi. Se pitää, kuten useimmat konseptilevyt, kuunnella alusta loppuun. Joitakin musikaalisia huippukohtia levyltä kuitenkin löytyy, tarinankin huippuna toimiva "Window to the Sky" on todella upeaa kuultavaa. Ylipäätänsä koko levy on mestarillista työtä, suosittelen tutustumaan jos taidokas, kevyesti progressiivinen (pari biisiä on säveltänyt kovasti progesta pitävä bändin entinen kosketinsoittaja) metallimusiikki kauniilla naislauluilla varustettuna kiinnostaa.

Alkuun
Ylöspäin melankoliassa. Lähetä palautetta: msaari@melankolia.net | palautelomake.
Sivua päivitetty viimeksi 13.5.2001. Tämän sivun sisältö on julkaistu Creative Commons Licensen alaisena.