Kraftwerk

Levyt

Trans-Europe Express

Linkit

Virallinen kotisivu
FAQ
ODP UBL AMG

Takaisin arvosteluihin

[Kansi - Kraftwerk: Trans-Europe Express] Trans-Europe Express
Capitol ?? (1977)

Kraftwerkin maine pop-musiikin edelläkävijänä ei ole turha, sen kuulee Trans-Europe Expressillä heti. Syntetisaattorit eivät olleet enää 1977 aivan uusi juttu, mutta näin tyylipuhdasta pop-musiikkia ei moni niillä tehnyt.

Levyn aloittava "Europe Endless" saa pään nyökkimään tuossa tuokiossa. Monotoninen, tasainen rytmi ja rauhalliset laulut luovat mielikuvia junalla matkustamisesta, Euroopan maisemien soljuessa ohi silmien edessä. "The Hall of Mirrors" lankeaa hieman tehosteisiinsa, biisistä puuttuu levylle muuten tyypillinen rytmikkyys. Sen sijaan "Showroom Dummiesin" uniikki rumpusoundi tarttuu taatusti ja tuo todella mieleen mekaaniset nuket tanssimassa.

Levyn varsinainen mestariteos on kahteen osaan jaettu nimibiisi "Trans-Europe Express" (seuraava kappale "Metal on Metal" kun jatkuu suoraan T-EE:stä). "Metal on Metal" mukaanluettuna kappaleella on mittaa pitkälti yli kymmenen minuuttia, eikä siitä paljoa vaihtelua löydy. Silti, biisi on ehdoton klassikko. Tämänhän Afrika Bambaata samplasi Arthur Bakerin kanssa "Planet Rockin" pohjaksi.

Lopetuksena rauhoitutaan "Franz Schubert" / "Endless Endless" -kaksikon parissa. Tyynet instrumentaalit ovat mukava lopetus muutoin tanssittavalle ja mukaansatempaavalle levylle.

Suosittelen tätä levyä ehdottomasti kaikille niille, jotka haluavat kuulla mistä nykyinen teknonpauke on saanut alkunsa.

Alkuun
Ylöspäin melankoliassa. Lähetä palautetta: msaari@melankolia.net | palautelomake.
Sivua päivitetty viimeksi 12.5.2000. Tämän sivun sisältö on julkaistu Creative Commons Licensen alaisena.