Mana Mana

Levyt

Complete... kaikki
Murheen laakso

Linkit

Mana Mana -sivuni
Pasi-Pekka Peisan sivu
Riemu

Mana Manasta löydät lisätietoa yllämainitulta sivultani, josta löydät myös linkkejä eteenpäin.

Takaisin arvosteluihin

[Kansi - Mana Mana: Complete... kaikki] Complete... kaikki
Rubber Rabbit Rock'n'Roll Records 19??

Mana Manan uran aikana ilmestyi vain kaksi singleä ja yksi albumi, ja tämä levy kokoaa nimensä mukaisesti Mana Manan kaiken tuotannon (lukuunottamatta tietysti uutta Murheen laakso -levyä). Se on siis täydellinen hankinta jälkikäteen bändin löytäneille.

Mana Mana on kenties synkin bändi mitä löytyy, samaa sarjaa vaikkapa Joy Divisionin kanssa - Ian Curtis ja Jouni Mömmö ovat myös molemmat varsin traagisia hahmoja, jos nyt eivät ihan samalla tavalla. Jouni Mömmön persoonalliset sanoitukset ja ajatukset niiden taustalla ovat kuitenkin se tekijä, joka Mana Manan muista tusinabändeistä erottaa (olkoonkin, että bändin raskas kitaravalli on aika epätavallinen). Kappaleet kuten "Maria Magdalena" (Mun tyttöni joutui mielisairaalaan / nyt hän uskoo olevansa Maria Magdalena, "Kuolla elävänä", "Mikä on sun taivas" ja "Paniikki on ekstaasin veli" kertonevat jotain niiden tekijän ajatusmaailmasta, joka johti lopulta Jounin poistumiseen keskuudestamme 1991, vain 35 vuoden iässä.

Mitäpä tästä sanoisi. Levy on todellinen synkän musiikin mestariteos ja kuuluu kyllä jokaisen gootin tms. synkistelijän levyhyllyyn, ollen suomalaisuudessaan vielä Joy Divisioniakin osuvampaa musiikkia kuunneltavaksi silloin kun on synkkää.

Alkuun

[Kansi - Mana Mana: Murheen laakso] Murheen laakso
Riemu 2000

Kenties epätodennäköisimmältä mahdolliselta levy-yhtiöltä ilmestyi hiljattain Mana Manan uusi levy. Miten, saattaa tietysti kysymys herätä, Jouni Mömmön kuoltua miltei kymmenen vuotta sitten. Levyn kappaleet ovat kuitenkin sikäli aitoja Mana Mana -biisejä, että ne on kaikki tehnyt Jouni, lukuunottamatta biisiä "Tie vie", jonka on säveltänyt Otra Romppanen. Levyllä Jouni ei kuitenkaan esiinny, vaan lauluissa paikkaavat Sami Tiilama, Kimmo Kuosmanen ja Otra, Sami Tiilaman hoitaessa suurimman osan biiseistä. Ei valittamista, mies kuulostaa kyllä Mömmöltä, vaikka se syvin tunnelataus jääkin puuttumaan.

Mitään jämäbiisejä nämä eivät siis ole. Päinvastoin, joukosta löytyy todella hyviäkin biisejä... "Liisa", "Suruni tie", "Elämä on murheen laakso" ja "Tie vie" ovat Mana Manan parhaimmistoa - tai olisivat, jos Jouni olisi mukana. En tiedä. Joka tapauksessa, suuret kiitokset tästä levystä vastuullisille. Epäilemättä homma ei ole Otrallekaan ollut aivan helppo, jo Mana Manan nimeen sisältyvän painolastin myötä. Joka tapauksessa levy on hieno kunnianosoitus Jouni Mömmön muistolle.

Ei siis aivan Complete... kaikki:n veroinen levy, mutta pakkohankinta bändistä pitäville.

Alkuun
Ylöspäin melankoliassa. Lähetä palautetta: msaari@melankolia.net | palautelomake.
Sivua päivitetty viimeksi 13.2.2001. Tämän sivun sisältö on julkaistu Creative Commons Licensen alaisena.