Thyrane

Levyt

The Spirit of Rebellion

Takaisin arvosteluihin

[Kansi - Thyrane: The Spirit of Rebellion] The Spirit of Rebellion
Spikefarm 2000

Sattumalta sain arvosteltavakseni Spikefarmin uudelleen julkaiseman Thyranen Black Harmony-ep:n. Levy kuulosti siinä määrin hyvältä ja levyn kansilehtisessä olleet The Spirit of Rebellionin kehut siinä määrin vakuuttavilta, että tämäkin levy hyllyyni päätyi.

Ja hyvältä, todentotta, kuulostaa. Thyrane oli allekirjoittaneelle aivan vieras tapaus, black metalin kehitys on jäänyt viime vuosina vähemmälle seurannalle. Thyrane on uudempia kotimaisia yrittäjiä ja kuulostaa täysin vakuuttavalta norjalaisten klassikoiden rinnalla.

Thyranen musiikki on väkivaltaista ja aggressiivista, vyöryen paikoin eteenpäin päätähuimaavalla vauhdilla. Teknisesti soitto on taidokasta ja vaihtelevaa. Lopputuloksen tehokkuudesta kiitos menee myös Ahti Kortelaisen ja Tico-Tico Studion suuntaan. Laulut miellyttävät ainakin minun korvaani, vaikka bändin keulamiehen Blastmorin kärinä ei kovin persoonallista olekaan. Biiseissä on joka tapauksessa vimmaista raivoa ja sopiva määrä rock-henkeä (esimerkiksi "Crushing Defeat of the Triune Godhead":in alku on varsin mainio).

Sanoituspuolella Thyrane on vahvasti uskonnollisen propagandan asialla (kuten levyn nimikin jo viittaa) ja se on ehkä ainoa miinuspuoli levyllä - itse ateistina en uskontokysymyksistä piittaa. Tietysti kyse on osin black metal -genrelle ominaisesta piirteestä, eikä se minua sinänsä häiritse. Sanoituksissa on paikoin kuitenkin jopa varsin tyylikkäitäkin kohtia. Hieno keksintö on myös kirjoittaa ne kansiin jaettuna Raamatusta tuttuun tapaan lukuihin ja jakeisiin.

Muutoinkin levyn ulkoasu miellyttää, tyylikkään valkoinen kansi on piristävä poikkeus mustanpuhuvien black metal -levyn joukossa. Pakolliset maskikuvatkin on toteuttu tyylikkäästi. Kaikenkaikkiaan The Spirit of Rebellion on varsin vakuuttava esitys siitä, mitä black metal voi parhaimmillaan olla.

Alkuun
Ylöspäin melankoliassa. Lähetä palautetta: msaari@melankolia.net | palautelomake.
Sivua päivitetty viimeksi 4.1.2002. Tämän sivun sisältö on julkaistu Creative Commons Licensen alaisena.