Ulver

Levyt

Bergtatt

Takaisin arvosteluihin

[Kansi - Ulver: Bergtatt] Bergtatt
Head Not Found 1994

Bergtatt - Et Eventyr i 5 Capitler:n, kuten levy koko nimi kuuluu, ensimmäinen kappale on kauneinta blackmetalia koskaan. Ulverin taiteelliselta lahjakkuudeltaan hyvin moniulotteisen pääpomon Garmin puhdasääninen laulu on upeaa kuultavaa ja melodiat kauniita.

Ei sentään kestä kuin toisen kappaleen huiluintron loppuun, kun blackmetalin jytinä toden teolla alkaa. Bergtatt ei ole vallan kevyttä folkkia, vaan jylhät kitarat ja tasainen bläkkisbiitti soivat Garmin kärinän taustalla. Välillä taas vaihdetaan kevyempään, melodisempaan tyyliin ja Garmkin laulaa puhtaasti (mikä kyllä kuulostaa huomattavasti paremmalta).

Bergtatt on teemalevy, joka kertoo norjalaisista kansantarinoista tuttua tarinaa tytöstä, joka joutuu peikon viemäksi. Sen tarkemmin en jutusta osaa mitään sanoa, se kun on kirjoitettu norjaksi ja käsittääkseni vieläpä varsin vanhahtavaan sävyyn - saattaisi olla norjalaisellakin tekemistä sanoitusten kanssa.

Levyllä on myös muutakin kuin pelkkää musiikkia. Eräässäkin kohdassa musiikki vaimenee ja kuuluu vain askelten ääntä ja pian taustalta vaimeaa pianonsoittoa. Mikä lienee peikko ravaamassa metsässä, en tiedä, mutta ihan tunnelmallista. Tunnelma, raskaasta blackmetalin mätöstä huolimatta, onkin Bergtattin vahvimpia ominaisuuksia ja siksi sitä arvostankin huomattavasti enemmän kuin bläkkislevyjä yleensä.

Mitäpä tähän lisäisi. Bergtatt on klassikko, kuten oikeastaan kaikki muukin missä Garmin kätten jälkeä kuulee.

Alkuun
Ylöspäin melankoliassa. Lähetä palautetta: msaari@melankolia.net | palautelomake.
Sivua päivitetty viimeksi 26.6.2001. Tämän sivun sisältö on julkaistu Creative Commons Licensen alaisena.