Vuoden parhaat

No niin. On valintojen aika. Vuosi 2000 on takana, eikä siinä musiikillisesti ollut lainkaan valittamista. Hyviä levyjä tuli niin uusilta kuin vanhoiltakin, niin kotimaisilta kuin ulkomaisiltakin nimiltä. Valinta ei siis ollut helppoa. Tässä ne nyt joka tapauksessa ovat, vuoden 2000 parhaat levyt ja biisit. Kotimainen ja ulkomainen kategoria ovat selviä tapauksia, goottikategoria on eroteltu omakseen lähinnä laiskuudesta helpottamaan valintojen tekemistä. Perinteiset syytkin velvoittavat.

Vuoden 2000 paras kotimainen levy top-3

 1. CMX: Dinosaurus Stereophonicus - Niin se vain on. Muut levyt joutuivat taipumaan CMX:n tuplan edessä. Voitto oli, jos nyt ei täysin selvä niin melko ehdoton joka tapauksessa. Tätä levyä tullaan kuuntelemaan vielä pitkään. Suoranaisia hittibiisejä ei löydy, mutta siitäkin edestä hiljaiseksi vetävää ja ajatuksia herättävää musiikkia kertakäyttöviihteen sijaan.
 2. Kotiteollisuus: Tomusta ja tuhkasta - Pitkällisen harkinnan jälkeen palkitsin Kotiteollisuuden täysin pistein Prospectiven arvostelussani. Valinta ei ollut kuitenkaan todellakaan yhtä helppo kuin CMX:n ykkössija; nyt sijoitusta saattoi hieman auttaa ilmestyminen loppuvuodesta. Pisteitä kotimaisuudesta, joka tapauksessa. Suomalainen graniitti on levyn raaka-aineena ehdoton.
 3. Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus: Itku pitkästä ilosta - Ettei nyt aivan loppuvuoden levyjen palkitsemiseksi mene, nostettakoon kolmanneksi (toki muidenkin ansioiden vuoksi) alkuvuonna ilmestynyt Trio Niskalaukauksen toinen täyspitkä. Odotettu levy osoittautui erittäin hyväksi ja kantaaottavaksi.

Niukasti karsiutuneita: Disco: Ilkeitä asioita, Echo Is Your Love: Sheets of Blank Fucking Paper, Mana Mana: Murheen laakso

Vuoden 2000 paras ulkomainen levy top-3

 1. Einstürzende Neubauten: Silence Is Sexy - Saksalaisten industrialpioneerien niinikään tuplalevy vei ulkomaisen listan voiton yhtä selkeästi kuin CMX omansa. Neubautenin luova ja omaperäinen ote musiikkiin on yhä yhtä hyvässä vireessä kuin kaksikymmentä vuotta sitten.
 2. Belle & Sebastian: Fold your hands child, you walk like an peasant - Tyhjästä ilmestynyt bändi vei mukanaan. Mitä kauneimpia pop-melodioita tarjoava levy rauhoittaa ja virkistää tarpeen mukaan. Belle & Sebastian ei herätä ajatuksia vaan hyvää fiilistä, mutta sekin on palkitsemisen arvoista.
 3. J.M.K.E.: Õhtumaa viimased tunnid - Suomenlahden toisen puolen legendaarisin punk-orkesteri teki tänä vuonna kerrassaan komean levyn täynnä hyviä, osuvasti kantaaottavia biisejä.

Niukasti karsiutuneita: Covenant: United States of Mind, PJ Harvey: Stories from the City, Stories from the Sea, Radiohead: Kid A

Vuoden 2000 paras goottilevy top-3

 1. Diary of Dreams: One of 18 Angels - Uskomattoman komea levy. Adrian Hates on nero, tai jotain. Tämä ei ole tuplalevy, mutta joka tapauksessa pitkä ja perinpohjainen mestariteos. Tanssibiittiä ja syvällisempääkin tavaraa.
 2. The 69 Eyes: Blessed Be - Olkoonkin että hc-gootit 69 Eyesiä kaupallisena ilmiönä halveksuivatkin, minä en välitä vaan tyydyn toteamaan että viihdyttävää ja vauhdikasta goottirokkia haluavien kannattaa koekuunnella tämä levy.
 3. Bay Laurel: Where Pain Comes to Die - Ruotsalainen Bay Laurel yhdisti Kentiä, Paradise Lostia ja Sisters of Mercyä siinä määrin mukavalla tavalla, että kolmas sija heltisi helposti.

Niukasti karsiutuneita: The Crüxshadows: Paranoia Addendum, The Cure: Bloodflowers, Midnight Configuration: Dark Hours of the Southern Cross, Theatre of Tragedy: Inperspective

Vuoden 2000 paras kotimainen biisi top-3

 1. Kotiteollisuus: Jos sanon - Jos sanon, että Kotiteollisuuden "Jos sanon" on vuoden paras biisi, niin se myös on, jumalauta! Tyylikkäästä videosta bonuspisteitä.
 2. Aavikko: Viitostie - Svengaa kuin hirvi. Laulut istuvat Aavikonkin musiikkiin ihan kiitettävästi ja koko homma kuulostaa Kraftwerkiltä juuri riittävästi mutta ei liikaa.
 3. Radiopuhelimet: Hailuoto - Ei tarvitse olla vauhdikas hittibiisi ollakseen hyvä, todistaa Radiopuhelinten pysäyttävä, todella kaunis "Hailuoto".

Niukasti karsiutuneita: Disco: Ilkeitä asioita, Sylvi: Omo-info

Vuoden 2000 paras ulkomainen biisi top-3

 1. Einstürzende Neubauten: Die Befindlichkeit des Landes - Hieman yllättävä valinta ykköseksi, koska kyseessä ei ole missään mielessä tarttuva tai edes päässäpysyvä hitti. Sen sijaan biisi on parhaimmistoa Neubauteneiden muutoinkin kummallisella levyllä.
 2. Radiohead: How to Disappear Completely - Upea, melankolinen biisi, juuri sellaista miltä Radioheadin minun mielestäni pitäisikin kuulostaa.
 3. Covenant: Like Tears in Rain - Ainoa tanssihitti ulkomaalaisten listalla on sitten siitäkin edestä hyvä. Covenantin parhaita biisejä koskaan, väittäisin jopa.

Niukasti karsiutuneita: Belle & Sebastian: Waiting for the Moon to Rise, PJ Harvey: This Mess We're In, J.M.K.E.: Mille kulul me elame

Vuoden 2000 paras goottibiisi top-3

 1. Diary of Dreams: Butterfly:Dance - Synkkää tanssibiittiä parhaimmillaan. Monotoninen ja tarttuva biisi on yksinkertaisesti parasta tanssivattaa ja synkisteltävää musiikkia mitä löytyy.
 2. Killing Miranda: Salome - Uudelta New Alternatives -kokoelmalta löytyvä uusi KM-hitti on synapopihtava, tarttuva biisi. Ei nyt mikään uusi "Touched by Jesus", mutta lähellä...
 3. The 69 Eyes: Gothic Girl - Kliseinen, niin kliseinen, mutta niin hyvä. Viihteellistä, ei pätkääkään syvällistä, ei mitään muuta kuin hyvää fiilistä ja perinteistä goottirokkia.

Niukasti karsiutuneita: Bay Laurel: A Misery Song, The Crüxshadows: Love/Tragedy, The Cure: 39, Intra-Venus: Persecution, Misely Loves Co.: The Drowning Man, Theatre of Tragedy: Lorelei (Icon of Coil remix)

Kunhan vuoden 2001 levyjä alkaa hyllyyn kertyä, tulee tännekin saataville listaa.


Ylöspäin melankoliassa. Lähetä palautetta: msaari@melankolia.net | palautelomake.
Sivua päivitetty viimeksi 11.3.2001.