Edustajistovaalit

tietokoneet

Tänään alkaa ylioppilaskunnan edustajistovaalien ennakkoäänestys. Aion käyttää äänioikeuttani – ehdokkaaksi on valikoitunut oikealla asialla oleva puolituttu, jolta rohkenen odottaa järkeviä kannanottoja minulle olennaisiin asioihin.

Edustajistovaalien äänestysprosentti oli kaksi vuotta sitten noin 20 prosenttia. Ei kummoinen, mutta ongelmana on vähäisen kiinnostuksen lisäksi se, että äänestää voi vain kampuksella, eivät läheskään kaikki ylioppilaskunnan jäsenistä käy yliopistolla edes viikottain.

Edustajistovaalit olisivatkin mielestäni mitä parhain ympäristö kokeilla Internet-äänestystä. Mittakaava on kenties sopivan pieni ja saavutettavat edut selviä. Luulisi ainakin jonkun osan äänestämättä jättämisistä kuitenkin johtuvan nimenomaan yliopistolle vaivautumisen hankaluudesta ja sen ongelman Internet-äänestäminen poistaisi.

Yliopistolla on myös käytettävissä varsin selkeä tunnistamismenetelmä: jokaisella opiskelijalla on peruspalvelutunnus yliopiston tietokoneverkkoon (useimmilla tunnus on, kaikki sen voivat halutessaan saada). Tunnuksella on helppo tunnistaa käyttäjä yksiselitteisesti ja ongelmitta.

Internet-äänestämisen pitäisi kai tapahtua ennakkoäänestyksenä, jotta varsinaisina äänestyspäivinä saadaan listat, joista näkee, ketkä ovat jo äänensä Internetitse antaneet. Tuplaäänestämisriski lienee ongelmallisimpia tekijöitä. Toinen on vaalisalaisuuden säilyttäminen – jos äänestää voi käytännössä missä tahansa, kuinka valvoa äänestysolosuhteita?

Tähän ongelmaan en sitten osaakaan sanoa mitään hyvää ratkaisua. Ehdotuksia otetaan vastaan…

Julkaistu
Kategoria(t): Tietokoneet

3 kommenttia

 1. Näissä TAMYn edustajistovaaleissa on ongelmana myös se, että äänestäessä pitää valita kumman "akselin" perusteella äänestää. Toisaalta kun voi valita puolueen poliittisen mielipiteen perusteella (SyväSiniset, Demariopiskelijat, Vihreät, tms.), tai sitten opiskelijayhteisön perusteella (Humanistit, Medisiinarit, Boomarit, tms).
  Ja jos valitsee toisen akselin perusteella, ei voi tietää mihin ääni sijoittuu sillä toisella. Jos haluan äänestää vihreitä, ääneni rajaa poliittisen kannanoton, mutta kannattaa kirjavaa joukkoa opiskelijayhteisön mielipiteiden vaikutusalueella. Jos taas haluan äänestää humanistien mielipiteitä opiskelijayhteisön asioista, kannatan poliittisesti kirjavaa joukkoa.
  Onhan tämä ongelma ehdokkaillakin. Jos on vihreä humanisti, niin asettuuko sitä sitten humanistien puolueeseen ehdolle, vai vihreiden.
  Vieläkin ongelmallisemmaksi asian tekee Suuri kupla -vaaliliitto, jossa muutamat puolueet ovat ihan eri mieltä joistain asioista… eli ääneni vaikuttaa molempiin mielipiteisiin positiivisesti, eli ei siis juurikaan ota kantaa kyseiseen asiaan.
  Kyllähän tietysti aina yhden ehdokkaan ajatuksista voi ottaa selvää, mutta ääni kun kuitenkin vaikuttaa muihinkin kuin siihen yhteen.
  No, onneksi tässä ei ole mistään hirmuisen tärkeästä asiasta kyse – kaikki kuitenkin ajavat opiskelijoiden asioita, ja varmasti haluavat parantaa opintotukijärjestelmää, jne. Mutta on tälläkin silti jotain merkitystä. Joskus ehkä paljonkin.
  Ja voihan sitä aina äänestää kavereita, niin tulee hyvä mieli. 🙂

 2. Mutta äänestää kannattaa… Jos ei muuten, niin kahvilipun takia. Näitä ei olekaan mainittu missään!

 3. Tietysti kannattaa äänestää. Pahimmillaankin se on kuitenkin vain merkityksetöntä.

Kommentointi ei ole käytössä.