Kevään opinnot

Kevään opinnot ovat alkaneet hiljalleen. Tai melkein täysillähän tässä mennään, ei tässä tahti juuri ehdi kiristyä. Opintoviikkoja kertyy todennäköisesti kuitenkin ihan mukavat parikymmentä.

Vaihteeksi painopiste on pääaineopinnoissa. Informaatiotutkimuksen aineopinnoista valikoin Digitaalisten ja painettujen julkaisukokoelmien hallinnan. Se on rehellistä kirjastoalaa – kyseinen aihepiiri on aika pahasti aliedustettuna informaatiotutkimuksen opinnoissa, vaikka tässä kirjastonhoitajaksi olisikin tarkoitus valmistua. Kokoelmien hallinta on aiheena suorastaan kiinnostava.

Syventävistä opinnoista poimin useammankin kurssin; tarjonta on heikkoa, joten joka tilaisuuteen on tartuttava. Tähän mennessä on alkanut vain Tiedonhankinta ja tiedonhaku. Hieman epäilytti kurssin suorittaminen: tarkoitus olisi laatia teoreettinen tiedonhakuviitekehys omaa tutkielmaa varten. Ihan kiva, jos on gradua tekemässä… Noh, onneksi tuon saa suoritettua artikkelianalyysinäkin.

Ensi viikolla alkavat Tiedontarve- ja tiedonhankintatutkimus ja XML-seminaari. Valitettavasti XML-seminaari sattui samaan aikaan Johdanto tiedonhakututkimukseen -seminaarin kanssa ja vei kiinnostavuusvoiton. Syö miestä, tuollainen päällekkäisyys. Laitos järjestää muutenkin vähän syventäviä kursseja, pakkoko ne vähätkin on päällekkäin laittaa… XML-seminaari on joka tapauksessa ihan aidosti kiinnostava juttu, saa nyt nähdä, onko siitä jotain käytännön iloakin.

Aloitin myös uuden sivuaineen, ah niin trendikkään hypermedian. Sitä riittää kolme kurssia. Ensimmäinen alkoi jo, luennot vaikuttavat kiinnostavilta. Harkkaryhmäpaikastani luovuin saman tien, harkkojen aiheena kun on webbisivujen väsääminen alkeista alkaen. Ensimmäisellä kerralla käsiteltiin perustiedonhakua verkosta – voisin opettaa aihetta itsekin. Parempi siis luovuttaa arvokas harkkaryhmäpaikka jollekulle, joka sitä enemmän tarvitsee.

Eiköhän tästä ihan mielenkiintoinen ja tuottoisa kevät tule. Viikkotunteja on vähän, mutta opintoviikkoja kertyy. Eiköhän noista seminaareista riitä tekemistä koululla vietetyn ajan ulkopuolellekin. Mutta nopeasti tämä kaikki on ohi – huhtikuussa ei ole enää kai oikein mitään. Keväällä voisi opintoja jatkaa kyllä vähän pidempäänkin, varsinkin kun työrintamalla näyttää vähän hiljaiselta. Lukuvuoden jakaminen useampaan kuin kahteen osaan onkin minun mielestäni varsin tervetullut uudistus.

SYLin toimenpideohjelmasta toteuttaisin mieluusti kohdan, jossa todetaan näin:

Periodisointia tulee täydentää kurssien opetusaikoja määrittelevällä palkkijärjestelmällä (esim. palkki A:ssa opetusta on ti klo 10-12, pe 12-14, palkki B:ssä opetusta on ma klo 8-10, pe klo 14-16 jne.) ja velvoittamalla laitokset täyttämään ensin kaikki palkit opetuksella ennen uuden palkin käyttämistä (laitoksen tulee antaa opetusta maanantaista perjantaihin klo 9-16 ennen kuin se voi pitää kaksi päällekkäin olevaa kurssia). SYLin toimenpideohjelma

Julkaistu
Kategoria(t): Koulu