Värisokeus

Oletko koskaan miettinyt, miltä maailma näyttää värisokean silmin? Vischeck-nettisivu käsittelee kuvia simuloiden erilaisia värisokeuden muotoja. Ohjelmaa voi käyttää netissä tai omalla koneella Photoshop-pluginina.

Tulokset ovat mielenkiintoisia. Esimerkkinä toimikoot Color Blind images -lista BoardGameGeekistä, joka havainnollistaa värisokeiden ongelmia lautapeliharrastuksen parissa. Jännä juttu sinänsä, etten ole toistaiseksi törmännyt värisokeisiin pelaajiin, vaikka miesvoittoisen harrastuksen parissa ehkä pitäisi – onhan värisokeita miehistä yli neljä prosenttia.

Värisokeilla riittää ongelmia lautapelien parissa, sillä pelien valmistajat eivät yleensä ota värisokeutta millään tavalla huomioon. Päinvastoin, vihreä ja punainen ovat varsin suosittuja värejä nappuloille ja monille värisokeille tismalleen yhtä ruskeita.

1 kommentti

  1. Ai et ole törmännyt värisokeisiin pelaajiin? No nyt törmäät. Olen lievästi punavihervärisokea ja voin kertoa, että toisinaan pelaamisessa on vähän ongelmia. Punavihervärisokeudessa ei ole oikeastaan kyse siitä, etteikö erottaisi punaista ja vihreää toisistaan, vaan lähinnä on vaikeuksia erottaa punainen ja punaruskea ja vihreä ja vihertävänharmaa toisistaan (Haha, punaruskea ja vihertävänharmaa. Normaalilla värinäöllä ne ovat varmasti ruskea ja harmaa, mutta sellaista se on värisokean elämä). Esim. Arkham Horrorin tapahtumakorttien värit ovat välillä aivan liian lähellä toisiaan.

Kommentointi ei ole käytössä.