« Kotityöt, parisuhteet ja tasa-arvo! | Etusivu | Barrikadeille sieltä! »

helmikuu 24, 2004

Avata suunsa julkisella paikalla

Miten kannustavaa tenttimateriaalia! Oikeasti tällä kertaa, en sentään ihan aina jaksa olla sarkastinen. Kyseessä on yleisopintojen suullisen viestinnän kurssi, tilanteena leppoisa artikkelien kahlaus tenttiä edeltävänä iltana, materiaalina Tapani Lepomäen ja Pentti Vanha-Ahon Valmistautuminen julkiseen puhetilanteeseen. Todella hyvällä tavalla ajatuksia herättäviä pointteja:

- "Oleellista on, että puhuja hyväksyy itsensä puhumaan ko. aiheesta." Siis luottamusta itseen: minut on pyydetty tai valittu puhumaan, kyllä siis ilmiselvästi olen se, joka asian hallitsee ja asiasta ollaan kiinnostuneita.

- "Puhujan on hyödyllistä puheen valmisteluvaiheessa pyrkiä kiteyttämään puheensa keskeinen tavoite lyhyeen - esimerkiksi yhden lauseen muotoon."

- "Kannattaa myös määritellä esimerkiksi kolme asiaa, joiden haluaa jäävän kuulijoiden mieleen."

Lisäksi, kun harjoittaa vähän luontaista vaatimattomuuttaan ja ymmärtää, ettei yleisö suurella todennäköisyydellä ole tullut paikalle nimenomaan puhujan vaan asian takia - siis ei tarkkailemaan esiintyjää vaan seuraamaan esitystä - paineet luultavasti pienentyvät.

Alankin jo lähes innolla odottaa seuraavaa koitosta jonkin nyrpeän ja nälkäisen seminaariryhmän edessä. Lähes.

Laura 24.02.04 19:13