« Kuluu se lyhyt suvi näinkin | Etusivu | Nick Cave and the Bad Seeds »

elokuu 03, 2004

Kirjatoukan kesä

Olen onnistunut lukemaan viikon sisällä kaksi melko erilaista mutta yhtä lailla erinomaisen hienoa kirjaa, mikä on upea asia ja parantaa elämänlaatua. Millään muulla en ainakaan voi selittää yhtäkkiä pulputa alkanutta kirjoitussuonta.

Hyvän kirjan takakannen sulkemisen jälkeen henkinen olotila on, kuin olisi pyöritelty pesukoneessa, mankeloitu katujyrällä ja kuivattu vielä pitkään auringossa. Tällaisen käsittelyn tarjoaa yhtä hyvin taistelukohtauksesta toiseen sataayhdeksääkymppiä syöksyvä Iain M. Banksin Muista Flebasta kuin ikiaikaisia mysteerejä ja myyttejä pursuava Robert Holdstockin Alkumetsä (jollain tavalla mielenkiintoista on löytää myös täysin päinvastainen mielipide jälkimmäisestä kirjasta).

Loppuratkaisu saa olla yhtä hyvin onnellinen kuin onnetonkin (tosin se tyydyttävä, jyrätty tunne syntyy varmimmin musertavan surkeasta lopusta). Näissä kahdessa kirjassa loput ovat hyvin vastakkaiset – ja nyt tulee spoilausta – : toisessa päädytään aivan käsittämättömän laajaan katastrofiin ja toisessa povataan onnellista jatko-osaa. Kaikki kuolevat dramaattisesti tai sankari saa naisen/miehen, ei sen niin väliä lukukokemuksen kannalta.

Laura 03.08.04 11:33

Kommentit

No jos Muista Flebasta syöksyy taisteluun sataayhdeksääkymppiä kulkee "Excession" varmasti ainakin tuhatta. :) Suosittelen.

Kirjoitti Kuikka 03.08.04 13:07

Heh-hee, kuulostaa mahtavalta.

Kirjoitti Laura 03.08.04 21:31


Sano jotain

Haluatko, että koneesi muistaa nämä tiedot?