« Jotain mätää Kauhajoella | Main | Ruuhkaa »

Tapaus Matti Saari

Kauhajoen verilöylyn käsittely on edennyt aivan kuten odotinkin. Kansa vaatii sisäministerin eroa ja ihmettelee miksi lasten pahoinvointiin ei puututa. Syytetään suuria luokkakokoja, tietokonepelejä, väkivaltavideoita ja hevimusiikkia. Aseen saa liian helposti ja liian nuorena. Miksi kukaan ei tehnyt mitään?

Päivittelyistä voisi luulla ampujan olleen juuri rippikoulun käyneen viattoman pelastettavan lapsen, jota maailma on potkinut päähän. Hetki sitten sairaalassa menehtynyt Matti Saari oli kuitenkin jo 22-vuotias. Maailma varmasti oli potkinut päähän, tai ehkä kaikki hissit eivät muuten vain olleet päässeet yläkertaan asti. Mr. Saari oli täysin aikuiseksi laskettava kaveri, joka olisi voinut olla yliopistolla luennolla suunnittelemassa synkkyyksiä tai vaikka marketissa töissä ja ampunut siellä ilmaista pullakahvia jonottaneet. Jos olisi baarimikoksi päätynyt, ehkä teurastanut yökerhon asiakkaat.

Tyyppi on varmasti pystynyt varsin uskottavasti näyttelemään täysijärkistä, jos poliisit eivät eilisessä Youtube-videoita koskeneessa kuulustelussa päätyneet pitämään miestä vaarallisena tapauksena. Hieman kyllä ihmettelen, että You will die next -videon jälkeen kykenee puhumaan itselleen edelleen luvan kantaa asetta. Jos siis kyseinen video oli Youtubessa. Itse en sitä sieltä muista mutta en kaikkia katsonut. Kai poliisilla jonkun sortin asiantuntija on ollut asiaa päättämässä. Juuri nyt ei käy kateeksi kyseistä tyyppiä. Kymmenen kuollutta voi jonkin verran painaa harteilla, terapian tarve lienee aika tapissa. Tai ehkä on käyty kyseinen keskustelu.

Veikkaan, että ei näitä tulevaisuudessakaan saada perattua pois. Junan alle hyppääminen aiheuttaa vain pienen otsikon. Ampumalla kymmenkunta saa palstametrejä kaikkialla läntisessä maailmassa. Sitten syytetäänkin taas lehdistöä revittelystä. Mutta miksi ihmeessä toimittajien pitäisi kuitata joukkomurha parilla rivillä?

Maailma on paha. Ja sellaisena pysyy.

Edit:

Tarja Halonen on antanut asiasta mielipiteensä:


Halonen peräsi YLE Uutisten haastattelussa myös vanhempien vastuuta lastensa internetin käytön seuraamisessa.

"Vanhemmilla, isovanhemmilla ja varttuneemmalla väellä ylipäänsä on aika yleinen käsitys, että internet ja YouTuben kaltaiset foorumit ovat pelkästään nuoren polven asia. Mutta se ei ole mikään vieras planeetta vaan osa meidän maailmaamme. Meidän vanhempien velvollisuutena on myöskin uskaltaa olla mukana ja katsoa, mitä siellä tapahtuu, ja luoda siellä samalla tavalla rajoja ja suojaa kuin reaalimaailmassakin."

Juuri tätä tarkoitin. Kyseessä oli siis aikuinen, itsenäinen, pois kotoa muuttanut ihminen. Olisi omituista, jos vanhemmat tai tarjahaloset kävisivät vahtimassa missä se mies surffailee. Missä menee raja? Pitääkö vielä kolmekymppisen tekemisiä valvoa? Entä viisikymppisen? Onko vasta sitten riittävän vanha, kun huomaa, että ei enää tajua missä maailma nykyään menee?

Teini-ikäisen lapsen vanhemmat ovat hyvin todennäköisesti alle viisikymppisiä. En tunne yhtään alle viisikymppistä, joka ei surffailisi säännöllisesti netissä. Luultavasti Tarja Halonen ei käytä internetin palveluja.

Comments

Maailma on paha ja sellaisena pysyy, mutta ei sitä tarvitse vain hyväksyä...

Vaikka maailma ei olisi potkinut päähän, vaikka ikää olisi kertynyt yli 20 vuotta (mikä ei tee ihmisestä vielä järkevää aikuista), on silti se mahdollisuus että ajatusmallit ja maailmankuva on vääristynyt pitkän ajan kuluessa mielenterveydellisten ongelmien seurauksena.
Jos nyt jollain näitä ongelmia voisi yrittää lievittää, niin ehkäpä edes sillä, että apu olisi helpommin saatavissa. Että oireet olisi helpommin tunnistettavissa jos varhaisessa vaiheessa.

En pysty hyväksymään sitä, että maailma nyt vain on paha ja me emme voi tehdä mitään. Miksi vaikeuttaa tilannetta karsimalla resursseja juuri lasten ja nuorten mielenterveyspalveluista?

Ehdottomasti olen sitä mieltä, että jokaisen mielenterveyspalveluja tarvitsevan pitäisi halutessaan päästä hoitoon. Ihan liian helposti terapian tarpeessa oleva lykätään takaisin kadulle pilleripurkki kädessä, tai ei pääse edes ammattilaisen pakeille.

Jokainen apua tarvitseva ei vain halua hoitoon, pikemminkin voi vältellä sitä viimeiseen asti hautoen samalla patoutumiaan solmuisessa päässään. Kaikkia tapauksia ei koskaan löydetä ja joku voi aina pimahtaa kuolettavasti.

Edes viisikymppinen ei ole välttämättä järkevä aikuinen ja mieli voi kieroutua koska hyvänsä, luultavasti kuitenkin ennemmin kuin myöhemmin. Joka tapauksessa nyt ei ollut kyseessä lapsi, kuten jotkut ajattelevat. Vanhempana henkilökohtaisen ratkaisun tekevät vievät mukanaan usein perheensä. Perheen koiraa ei ehkä raatsita tappaa.

Jotain voi olla tehtävissä mutta ei näistä koskaan täysin eroon päästä. Se on mahdotonta. Toivottavasti tästä ei seuraa mitään ylilyöntejä viranomaisten taholta.

Ja maailma tulee aina pysymään pahana.

silloin oli vielä turvallista, kun suomalaiset miehet tekivät vain itsemurhia ja tytöt saivat anoreksian ja bulimian kukin vuorollaan. takaisin aika, jolloin aggressiot suunnattiin vain omaan itseen!

tai sitten ihan oikeasti lisää hoitomahdollisuuksia. ärsyttää, kun viitataan siihen, että "kyseisessäkin oppilaitoksessa oli psykologi" ihan niin kuin se todistaisi, ettei psykologien lisäämisestä olisi mitään hyötyä. oliko niitä psykologeja ala-asteella? yläasteella? apua saatavilla aiemmissa elämänvaiheissa?

Samaan kiinnitin minäkin huomiota, b. Tarja Halonen ei nyt tässä kohtaa ymmärtänyt mistä puhui, mutta tosiaan niin kuin muutkin täällä ovat jo kommentoineet, kyllähän se pidemmän aikaa vaatii, että päätyy massamurhaajaksi. Tosin en kyllä mitenkään usko, että hevimusiikilla on asian kanssa mitään tekemistä.

Itsemurhakin on aika itsekäs ratkaisu. Yleensä aina jää jäljelle joku, jonka mieli järkkyy sen takia. Omasta mielestään huomaavaiset hullut tappavatkin ennen itsariaan läheisensä.

Minun aikanani saattoi koulussa olla terveydenhoitaja. Psykologien lisäämisestä on hyötyä, jos potentiaaliset potilaat menevät niiden pakeille juttelemaan. Sellainen ei vain toistaiseksi kuulu suomalaiseen mentaliteettiin.

Juu, ei massamurhaajaksi yhdessä yössä päädytä.

Ei maailma ole paha. Matti Saari oli paha.

Matti Saaresta tuli paha, koska paha maailma potki päähän.

Paha maailma potki päähän tai hissi ei mene ylös asti. Usein ongelmat lähtevät lapsuudesta, kotoa ja tuhoavat ihmistä (eivät tue ja kanna aikuisuuteen). Tai vaikkapa päiväkodin suuressa ryhmässä ei lapsi saa huomiota... saipas aikuisena.

Osaa ottaen ja toivoen että VIHDOI TODELLA OPITTAISIIN JOTAIN eikä vain puhuttaisi ja puhuttaisi...

En minä usko tästä opittavan mitään. Koulukiusaajat kiusaavat tulevaisuudessakin, syrjäytyvät tulevat syrjääntymään. Seuraavalla kerralla jälleen syytetään vanhempia, koululaitosta, yhteiskuntaa, poliisia ja lehdistöä. Jos muuten syytetään lehdistöä revittelystä, pitäisi syyttää myös jokaista bloggaajaa, joka tästä kirjoittaa ja lisää julkisuutta tapahtuneelle.

Varmaan taaskaan ei tehdä mitään, ei ainakaan niin kauan kuin ei yksilöidä sitä, kenen mitäkin pitäisi tehdä.

Koti, koulu vai yhteiskunta tai isä ja äiti, opettaja ja sisäministeri - vastuun pitäisi olla jakamaton. Nyt nämä instituutiot kaivautuvat poteroihinsa ja osoittavat toisiaan - onneksi ei sentään pyssyllä.

Syyllistää ei saa ketään tässä maassa ja kaikki syyllistyvät, kai, ainakin minä äitinä... Enkä pidä sitä pahana, kyllä sen verran täytyy syyllistää itseään, että pysyy skarppina.

Epäilen, että koti, koulu, yhteiskunta ja perhe ovat kaikki turhaan syyllistettävien listalla tässä tapauksessa.

Jos Saari oli koulu- tai armeijakiusattu, voivat kiusaajat miettiä omassa päässään kannattiko.

Kaikki ei ole miltä näyttää. Ei edes se mitä nyt näemme.
Primitiivinen teko, siis tämä Matti Saaren juttu, ei ansaitsisi riviäkään uutismedioissa.
Miksi tällä mässäillään? Sitä pitäisi kysyä...

Ihmisvihaajilla on valitettavasti äiti ja isä, isovanhemmat. Sitä surua ei pysty kuvittelemaan.

Jos primitiivinen teko ei ansaitse riviäkään medioissa, olisi syyskuun 11. päivän WTC-iskut kuten kaikki muutkin terroristi-iskut pitänyt jättää täysin huomiotta. Niillähän yritetään samalla tavalla tavoittaa maksimaalinen huomio ja pelko. Mittakaava on vain paljon suurempi. Miksi kukaan ei halua hyssytellä niitä kuoliaaksi?

Matti Saaren vanhemmat on jo joissain keskusteluissa leimattu kelvottomina kasvattajina syyllisiksi tapahtuneeseen. Ei tämä maailma kuitenkaan ihan niin simppeli ole.

Kuvat joissa Saari osoittelee kameraa sekä You Will Die Next -pätkä on ilmeisesti julkaistu vasta poliisien suorittaman haastattelun jälkeen.

YouTube-videoissa ei tainnut siinä vaiheessa olla mitään raskauttavaa, vaan lähinnä toimintaa, joka näyttää maaliin ampumiselta - siis matskua, jollaista löytyy varmaan kaikkien ampumista harrastavien kameroista.

Saman käsityksen minäkin olen saanut. Katsoin eilen ennen Saaren YouTube-tilin poistoa siletä pari videota ja oletin lopun olevan vastaavaa tavaraa. Mitään uhkailuja ei niissä ollut. Saari ei tosin ampunut maalitauluihin, ne näkyivät muistaakseni taustalla. Lähinnä tuntui vain räiskivän.

Irc-Galleriaa en ole nähnyt, jos siellä sitten oli epäilyttävämpää tavaraa.

Tuota...mielenterveydestä puhutaan mutta, onko missään faktaa tietoa siitä että Matti Saari olisi näyttänyt olevan hoidon tarpeessa? Kuka olisi sen huomannut jos pystyi peittämään kuolettavan"sivupersoonansa" taitavasti. Ketään ei myöskään voi pakkohoitaa ellei häntä ole todettu vaaralliseksi itselleen tai ympäristölleen ja ei ole edes halukas myöntämään mielenterveydellisiä ongelmiaan saati tiedostamaan niitä.

Saari oli joutunut keskeyttämään armeijan ja saanut E-luokan paperit. Yleensä syynä ovat silloin sopeutumisvaikeudet tai lievät mielialahäiriöt. Jos armeijassa olisi havaittu jotain vakavampaa, luokitus olisi C tai D.

why are we talking agout Matti still. We should think what we should do to avoid doinds and shuutings like this in the future.

Rakkaus pelastaa maailman.

No vittu halataan!

Ja nyt hallitus on löytänyt syyllisen ja ratkaissut ongelman!! aselakia on muutettava, ei enää käsiaseita! Stna aiva niinku se aseista olis kiinni!Hallitukselta törkeää vastuusta vetäytymistä! Miten paljon me ollaan valmiita hyväksymään tätä paskaa valtiovallalta!?

Post a comment