« Mental Finland / Lippu.fi | Main | Mistä on kunnon lomat tehty »

Hiilijalanjälkeinen valaistus

Viime viikolla päätin minäkin varmistaa tulevaisuudelleni suuren hiilijalanjäljen ostamalla varastoon hehkulamppuja. En ollut löytänyt markkinoilta yhtään energiansäästölamppua, joka olisi mahtunut kattolamppuuni. Niinpä katsoin olevani pakotettu raahaamaan kassillisen hehkulamppuja kotiin.

Eilen tein löydön, tavallisen hehkulampun näköisen halogeenilampun. Hintava tuote mutta päätin kuitenkin ostaa yhden kokeeksi. Kotona ruuvasin sen kattolamppuun. Kyllä, vihdoinkin sopiva lamppu! Välittömästi ilman odotteluja valaiseva lamppu hehkuu ehkä liikaakin mutta mattalasisiakin ilmeisesti on jo tarjolla. Käsittääkseni halogeenivalot sopivat myös himmennettäviin valaisimiin. Lisäksi tämä vaikuttaa ensimmäiseltä energiansäästölampulta, jossa valotehovertailu hehkulamppuun tuntuu pitävän paikkaansa. Bonuksena halogeenilamppu ei ole ongelmajätettä, joten sen hävittäminen on helpompaa.

Toivottavasti led-valot kehittyvät nopeasti. Siihen asti taidan ostaa vain halogeenilamppuja.

Edit:
Ikeasta ostettuna halogeenivalot eivät ole edes kovin kalliita.

Comments

Kiitoksia!

Kerroit juuri ratkaisun ruokapöytämme yläpuolella roikkuvan valaisimen lamppuongelmiin.

Hienoa, että nämä pelittävät myös himmentimien kanssa.

Ehdottomasti kannattaa ostaa ennemmin ledejä kuin ongelmajäte-energiansäästölamppuja, joiden elohopea päätyy ympäristöön, kun ei niitä kukaan kuitenkaan viitsi kierrättää asianmukaisesti.

Täytyykin ostaa noita Ikeasta, kun sinne olen lauantaina menossa.

Kiva olla avuksi, Arja!

Ainakin vielä myös E27-kantaisissa ledeissä on ruuvattavan kannan jälkeen paksu osa, jonka takia se ei mahdu kaikkialle. Halogeeni on siis toistaiseksi ratkaisu.

Olen ihan varma, että lähes kaikki heittävät elohopeaiset energiansäästölamppunsa tavallisiin roskiin.

Olen ihan varma, että läheskään kaikki eivät heitä energiansäästölamppujaan tavallisiin roskiin. Eihän sinne ole heitetty loisteputkiakaan.

Olenkin unohtanut hamstrata hehkulamppuja; laavalamppu ei taida millään muulla konstilla toimia!

Loisteputkia ei heitetty tavallisiin roskiin, koska ne eivät mahtuneet keittiön roskapussiin. Muuten olisi ja ehkä siltikin heitettiin.

Laavalampun sielunelämästä minulla ei ole tietoa, ehkä niitä hehkulamppuja tosiaan kannattaa hamstrata varastoon.

Post a comment