« Plörööt | Etusivu | Unien pahin puoli on »

marraskuu 25, 2003

Lahjat perheen ympärillä

Kuukauden päästä joulu on onneksi jo ohi. Jouluhan ei ole vain aatto, vaan enemmänkin se tiivistyy niihin muutamaan viikkoon ennen h-hetkeä. Kanssablogit alkavat täyttyä jouluhypetyksestä ja -ahdistuksesta. Taas se tulee.

Parhaiten joulumieleen pääsee jättimarketin kassalla, olit sitten paremmalla tai huonommalla puolen kassakonetta. Ihmiset raahaavat pakettiautoilla vuorittain kinkkuja, kokista ja kaljaa moneen kertaan. Kun maksalaatikko, jota kukaan ei edes halua syödä, liiskaantuu hihnalle pelikonsolin ja kymmenen maitolitran ristipaineessa, palavat käämit riehakkaasti koko perheeltä. Ja kassantädiltä.

Seurattuani kolmena jouluna aitiopaikalta Suomen kansan kulutustottumuksia ei voi kuin ihmetellä, mitä ihmeellistä on
yhdessä illassa, johon kuuluu jätskiä, limsaa, sipsejä, olutta ja krääsää kuten mihin tahansa muuhun hetkeen. Hyvä pointti, Mea, olenkin miettinyt, että kun ketään ei tunnu kiinnostavan vaan päinvastoin kauhistuttavan koko meteli vuoden rauhallisimmasta juhlasta, ketä varten muovijoulu kuitenkin joka vuosi laitetaan pystyyn? Lapsia? Haluavatko lapset todella kovan äläkän ja vuoden parhaan myyntiajan, vai päättävätkö aikuiset tämänkin? Ei kai jälkikasvuaan ole pakko totuttaa jouluhuumaan, vaikka "kaikki muut" niin tekevätkin.

Sanon minä, jolla ei ole lapsia, mutta jos olisi, ne joutuisivat koville.

Laura 25.11.03 14:23