« Oravaakin kiinnostaa | Etusivu | Terve, anoppi! »

heinäkuu 28, 2004

Tuli ja leimaus

Mikähän siinä on, että tietokoneen ääressä ihminen unohtaa estonsa ja villiintyy. Muiden ihmisten tunteiden ajatteleminen, keskustelutaito, hyvät tavat ja huumorintaju saavat jäädä etenkin silloin, kun on mahdollisuus anonyyminä laukoa toisen naamalle mitä p*aa ikinä sylki suuhun tuokaan. Kuka muka laukoisi selvin päin tuntemattomille suorastaan hävyttömiä kommentteja kasvokkain?

Onhan tälle ilmiölle nimikin nettiympyröissä: trolli eli provosoiva kirjoitus, jonka tarkoitus on saada aikaan mahdollisimman paljon fleimausta eli tulikivenkatkuista palautetta. Kun kiukustus leviää, kuten se nyt näyttää Moroskoopista leviävän kuin maastopalo kuumilla ilmastovyöhykkeillä, arvon provosoijahenkilö hymyilee.

Itse keskustelussa, joka nyt velloo Seymoren kesämökkireissun ympärillä (kuulostaapa hyvältä) kummallakin osapuolella on hyvä pointtinsa, vaikka Birdy kieltämättä henkilöi negatiivisen ilmiön nyt yhteen kirjoittajaan, yleistää melkoisesti ja ohittaa alkuperäisen tekstin humoristisen hengen. En ole niinkään leimahtanut syntyneen keskustelun tästä puolesta, vaan noista kommenttipalstojen vuorovaikutuskyvyttömistä ilmaisten (parisuhde)neuvojen tarjoajista, joita tuntuu löytyvän joka blogiin.

En pysty eläytymään pelkästä toisten ärsyttämisestä saatavaan riemuun. Juuri tämä puoli blogimaailmasta saa minut joskus haluamaan sanoutua irti koko porukasta. (Internetin muita keskusteluympäristöjä en juurikaan käytä, joten niistä ei ole sen paremmin negatiivisia kuin positiivisiakaan kokemuksia.)

Nostan edelleen hattua heille, jotka kirjoittavat omalla niemellään ja joutuvat seisomaan kaiken Nettiin suoltamansa takana. Minulla eivät riitä rahkeet jättää nimettömyyttäni niin kauan kuin kenellä tahansa on mahdollisuus riepottaa sanomiani asioita julkisesti. Kunnioitan myös heitä, jotka anonyymiuden suojissakin malttavat mielensä. Ilman eriäviä mielipiteitä ei synny keskustelua eikä maailma muutu koskaan mihinkään, mutta hävyttömyys on asia erikseen.

Laura 28.07.04 15:53