Musiikkijuttuja

Napster ja mp3:t

Sain itse hiljattain ensikosketuksen Napsteriin käydessäni kotona (jonne hankittiin kaapelimodeemi juuri kun muutin pois...) - luonnollisesti palasin viikonlopun jälkeen mukanani pari cd:tä täynnään musiikkia. Asiasta tietämättömille, Napster on musiikinlevitysohjelma, jossa jokainen yksittäinen käyttäjä jakaa omalla koneellaan mp3-muotoista musiikkia muiden haettavaksi - Napsterin verkostosta löytyy siten melkein mitä vain. Tämä ei tietysti kaikille käy ja mm. Metallica on haastanut Napsterin oikeuteen. Asia on ilmeisesti hieman kesken, mutta Napster toimii joka tapauksessa yhä. Luonnollisesti touhu vaatii hieman nopeammat yhteydet tai pirusti kärsivällisyyttä, mutta kaapelimodeemilla biisien keräily käy jo todella näppärästi.

Noh, tunnenko oloni rikolliseksi? En. Mukaan kertyi lähinnä hyviä irtohittejä (mm. Sarah Brightmanin hillitön "I Fell in Love with a Starship Trooper", Stonesien "Sympathy for the Devil", Traviksen erinomainen "Baby One More Time" ja paljon muuta) ja sitten kaikenlaista muuta - esimerkiksi vino pino Nick Draken tuotantoa. Minulla on ollut epämääräinen fiilis että Nick Draken musiikki voisi olla aika hyvää ja nyt kun minulla on asiasta selviä todisteita (jotka tosin miltei kaikki loppuvat kesken biisin), on takuuvarmaa että Nick Draken levyjä minunkin hyllyyni ilmestyy ennemmin tai myöhemmin.

Ja tässä Napsterin suurin vahvuus musiikinharrastajalle on. On paljon mukavampaa hakea uusia tuttavuuksia Napsterilla kuin raivostuttaa levykaupan myyjät kuuntelemalla kaiket päivät levyjä kaupassa. Lisäksi Napsterilla löytää livejä ym. bootleg-henkistä materiaalia mitä ei kaupasta voikaan edes löytää. Minun levyjenostamistani Napster ei vähentäisi, vaikka sitä pystyisinkin täysipainoisesti käyttämään - korkeintaan lisäisi, jos sellainen olisi yleensä mahdotonta kaikkien liikenevien rahojen mennessä jo nyt levyihin. Eikä mp3-tiedosto korvaa helposti konkreettista cd-levyä kansineen kaikkineen - Napsterista on kaiken lisäksi aika vaikeaa löytää kokonaisia levyjä. Yksittäisten hittien metsästykseen se on hyvä (ja useimmat singlet ovat muutenkin rikollisen kalliita...), mutta ei kokonaisten levyjen. Taatusti se vähentää jonkin verran sen kaikista suosituimman valtavirtamusiikin myyntiä, mutta niitä levyjä myydään liikaa muutenkin.

Onneksi kaikki artistit eivät suhtaudu niin negatiivisesti mp3-tiedostoihin. Mm. Posh tarjoaa levyään myös MP3.comissa ja miltei saman porukan Chinese Detectivesin levyn perus-copyright-tekstien jälkeen on pienellä maininta "(Doesn't mean you can't make some .mp3-files from the songs on this album anyway, right?)". Myös Rational Youthin Tracy Howe on esittänyt voimakkaita mielipiteitä mp3-tiedostojen puolesta (kts. Prospective #2/99)

Kuulisin mielelläni muusikkonäkökulmaa aiheesta. Itse levitän tällä sivustolla bändimme musiikkia, mutta sitä ei ehkä lasketa... Itse jos musiikkia vakavammin tekisin, tuskin ajattelisin ensisijaisesti taloudellisia näkökohtia. Tosi hienoa, jos musiikillaan pääsee rahoihin kiinni, mutta ennenkaikkea tärkeää on se, että musiikkia kuuntelee joku, joka saa siitä jotain. Ja jos mp3-tiedostot ja Napster mahdollistavat musiikin helpon levittämisen ihmisille ympäri maailman, niin mikäs sen parempaa. Jos joku ihminen saa käsiinsä mp3-tiedoston ja sen perusteella innostuu ostamaan kokonaisen levyn, vielä hienompaa.

Ei mp3-piratismi tule musiikkibisnestä tappamaan, mutta se on sanomattakin selvää, että alalla (kuten kaikilla muillakin) tulee tapahtumaan suuriakin muutoksia. Odottaisin aika pian päästävän musiikin myymiseen bittimuodossa, tavalla tai toisella. Jotain tulee joka tapauksessa tapahtumaan; sillä välin käyttäkää Napsteria, ostakaa levyjä kaupoista ja ennenkaikkea - tukekaa pieniä! Ostakaa levynne suoraan niiden tekijöiltä! Aloittaa voi vaikka täältä.


Ylöspäin melankoliassa. Lähetä palautetta: msaari@melankolia.net | palautelomake.
Sivua päivitetty viimeksi 11.3.2001.