Belle & Sebastian

Levyt

Dear Catastrophe Waitress
Fold your hands child, you walk like a peasant
Tigermilk

Linkit

Virallinen kotisivu
UBL AMG ODP

Takaisin arvosteluihin

[Kansi - Belle and Sebastian: Tigermilk] Tigermilk
Jeepster 1999

Bellen ja Sebastianin debyytti julkaistiin alunperin jo 1996, mutta pieni painos myytiin pian loppuun. Onneksi Jeepster julkaisi 1999 uuden painoksen levystä, joten kaikki innokkaat fanit saattoivat vihdoin päästä käsiksi tähän kerrassaan erinomaiseen levyyn.

Tyyli on sama kuin myöhemmilläkin levyillä, isolla kokoonpanolla soitettua herkkää popmusiikkia. Levy onkin täynnä mitä upeimpia pophittejä. Levyn aloittava "The State I Am In" on klassikko, mutta levyn parasta antia on sitä seuraava "Expectations", tarina tytöstä joka törmää muun maailman asettamiin odotuksiin. Äärimmäisen tarttuva biisi, joka kehittyy upeasti loppua kohden komeine torvineen.

Eivätkä hitit siihen lopu. Rennosti svengaava "She's Losing It", oudon elektroninen eikä lainkaan miltään muulta kuulostava "Electronic Renaissance", "My Wandering Days Are Over", "Mary Jo" ja niin päin pois. Huonoja hetkiä levyltä ei siis juuri löydy. Biiseissä riittää miellyttävässä määrin vaihteluakin.

Sanoituksissakaan ei ole valittamista. Sieltä täältä löytyy kerrassaan hauskoja koukkuja: My brother had confessed he was gay / It took the heat off me for a while, Your obsessions get you known throughout the school for being strange / Making lifesize models of the Velvet Underground in clay, A family's like a loaded gun / You point it in the wrong direction / Someone's going to get killed jne. Tosin, vihosta löytyvät sanoitukset eivät monessakaan kohtaa vastaa sitä mitä lauletaan, millainen ärsyttää kovin.

Tigermilk on mitä erinomaisin levy, kuten kaikki muukin Belle ja Sebastian -tuotanto mitä olen tähän mennessä kuullut. Popmusiikin ystävä ei voi mennä pahasti vikaan tämän levyn hankkiessaan.

Alkuun

[Kansi - Belle and Sebastian: Fold your hands child, you walk like a peasant] Fold your hands child, you walk like a peasant
Jeepster 2000

Vuoden 2000 parhaat levyt -palkittu: vuoden 2. paras ulkomainen levy

Belle & Sebastian on englantilainen vaihtoehtopop-orkesteri, joka nauttii melkoista kulttimainetta. Fold your hands... on bändin neljäs levy. Ja miten erinomainen! Minulle ja ilmeisesti Suomessa yleisemminkin täysin tuntematon bändi yllätti melkoisesti. Ensin näin nimen, sitten kuulin levyn kerran, ostin saman tien ja ihastuin heti.

Belle & Sebastian on seitsenhenkinen bändi, jonka musiikista kuuluu vaikutteita niin The Smithsiltä ja Velvet Undergroundilta kuin 60- ja 70-luvun popmusiikistakin. Erityisesti Nick Drake -vaikutteet kuuluvat läpi selvästi. Iso kokoonpano ja toisaalta iso joukko vierailevia soittajia tarjoaa mahdollisuudet massiiviseen soundiin - kitaroiden lisäksi kuullaan paljon jousia, torvia, huiluja, piano- ja urkutaustoja. Parhaimmillaan, nopeammissa kappaleissa kuten "Women's Realm" bändi kuulostaa todella hyvältä. Levyllä laulaa useampi ihminen, jotka kaikki, varsinkin bändin kuulasääninen naislaulaja, osaavat asiansa.

Niin. Ei tässä ole oikeastaan mitään vikaa. Kappaleet ovat järjestään hyviä, oikeastaan vain "The Chalet Lines" ei pärjää vertailussa muille. Parasta biisiä on mahdoton valita, niin tasalaatuisesti hyviä kappaleet ovat. "I Fought in a War", "Waiting for the Moon to Rise", "The Model", "Women's Realm", "Family Tree" nyt ovat erityisen hyviä.

Kyseessä on siis todella hyvä levy. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan, jos et vielä bändiä tunne ja hyvä popmusiikki kiinnostaa. Levy vaikuttaa ensitutustumisella perin oudolta, bändistä ei juuri kerrota ja muutenkin kansista jää vähän kumma tunne mutta kun levyn kuuntelee muutamaan kertaan, alkaa se aueta paljastuen miltei täydelliseksi poplevyksi.

Alkuun

[Kansi - Belle and Sebastian: Dear Catastrophe Waitress] Dear Catastrophe Waitress
Rough Trade 2003

Bellen ja Sebastianin uusi levy oli vuoden mielenkiintoisimpia yllätyksiä. Se pääsi vähän yllättämään ja tein ostopäätöksen lopulta aika sattumanvaraisesti. Kyseessä oli kuitenkin perin mieluisa yllätys. Levy on mitä kirkkainta B&S-laatua.

Levyltä löytyy joukko mainioita biisejä, joista monet nousivat oitis omien suosikkieni joukkoon. Levyn aloittava kaksikko "Step Into My Office Baby" ja "Dear Catastrophe Waitress", esimerkiksi. Tai "Piazza, New York Catcher". Tai hurmaava "Wrapped Up in Books". Levyn lopusta löytyy myös peräti erikoisen kuuloinen "Stay Loose", joka kenties juuri siksi on myös perin mieleenjäävä.

Ei siis valittamista. Hyvää pop-meininkiä tarjoillaan edelleen hymy huulilla, paitsi silloin kun ollaan apeanhaikeita, kuten välillä kuuluu olla. Bändin laulaja on yhtä mainio kuin aina ennenkin ja tukevasti vahvistettu bändi soittaa hyvin. Menevä groove pistää notkumaan väkisinkin.

Jos kepeästä ja ehkä hieman älykkömäisestä popista pitää, on Dear Catastrophe Waitress erinomainen valinta. Belle & Sebastian -faneille levy on pakkohankinta, muillekin suosittelen levyä ilomielin.

Alkuun
Ylöspäin melankoliassa. Lähetä palautetta: msaari@melankolia.net | palautelomake.
Sivua päivitetty viimeksi 29.12.2002. Tämän sivun sisältö on julkaistu Creative Commons Licensen alaisena.