Rammstein

Levyt

Live aus Berlin
Sehnsucht
Sonne

Linkit

Virallinen kotisivu
UBL

Takaisin arvosteluihin

[Kansi - Rammstein: Sehnsucht] Sehnsucht
Motor Music 1997

Rammsteinin toisella levyllä ote on hieman keventynyt edellisestä. Musiikki nyt ei sinänsä sen kepeämpää ole, tunnelma ei vain ole ihan yhtä synkeä. Vähän helpompi Sehnsucht edeltäjäänsä kenties on.

Ajatus on kuitenkin sama: koneet takovat taustalla tahtia, kun kitarat revittävät yksinkertaisen tehokkaita riffejä ja laulaja Till Lindeman laulaa saksaksi hävyttömiä. Soundi on tutunkuuloinen vaikkapa Ministryn Psalm 69:ää kuunnelleille. Koneet vain ovat enemmän esillä, kitarat eivät jauha ihan koko aikaa.

Sanoituspuolella Rammstein ei tunnu tuntevan mitään rajoja. Aiheet ovat täysin hillittömiä ja loukannevat monen mielestä pahimmillaan hyvän maun rajoja. Levyllä lauletaan mm. insestistä ("Tier"), seksistä sisarusten välillä ("Spiel Mit Mir"), suuseksistä ("Küss mich"), alistamisesta ("Bestrafe mich", "Bück dich")... Jep, kovasti on seksipitoista ja melkoista pornomusiikkiahan tämä onkin.

Rammstein on yksinkertaisesti erinomaista ja minun valintani silloin, kun turha ajatteleminen ja taiteellisen musiikin kuunteleminen on liikaa. Rammstein on hauskaa, vauhdikasta ja riittävän raskasta ja Sehnsucht on erinomainen kokoelma hyviä kappaleita.

Alkuun

[Kansi - Rammstein: Live aus Berlin] Live aus Berlin
Motor Music 1999

Rammstein on tunnettu riehakkaista live-esiintymisistään ja jo olikin aika live-levylle. Valitettavasti tältä levyltä, vaikka kansikuvissa liekit kuumottavatkin, puuttuu juuri se kiinnostavin osuus, bensanhaju ja muu sellainen. Videona tämä toimisikin varmaan asteen verran paremmin.

Vaan ei ole levyssäkään valittamista. Keskeisimmät Rammstein-hitit löytyvät joten tämä käy hyvin bändin tuotantoon tutustumiseenkin. Pääpaino on Sehnsuchtin biiseillä, mutta myös Herzeleidin biisejä on mukaan otettu. Lisäksi löytyy yksi kummaltakaan levyltä löytymätön biisi, "Wilder Wein". Nauhoitusten laatu on korkea, liveksi sentään tunnistaa yleisöstä jonka mekastamista on mukana kiitettävästi.

Kaikenkaikkiaan kyseessä on siis tasokas kokoelma. Tämä on hyvä lähtökohta Rammsteiniin tutustuttaessa, mutta molemmat levyt omistavalle tarjoaa vähänlaisesti uutta. Suosittelisin sijoittamaan rahat ehkä ennemmin videoversioon.

Alkuun

[Kansi - Rammstein: Sonne] Sonne
Motor Music 2001

Vuoden 2001 tähän mennessä kiinnostavin singleuutuus (ainakin Nick Caven uuteen sinkkuun asti) on Rammsteinin Sonne. Uutta materiaalia ei olekaan juuri ilmestynyt sitten Sehnsuchtin ja siitäkin on jo useampi vuosi.

Onkin ilo kuulla, että Rammstein on edelleen aivan täydessä vireessä. "Sonne" on tyypillisen tarttuva hittibiisi, joka muistuttaa tyyliltään varsin paljon Sehnsuchtin biisejä. Biisin videokin on muuten kerrassaan veikeä...

Singleltä löytyy nimibiisin lisäksi varsin menevä "Adios" ja kolme remiksiä "Sonnesta", vaikka pari eri nimellä onkin. Älkää tulko petetyiksi, "Sonnea" ne kaikki ovat. Remiksit ovat riittävän erilaisia ollakseen mielenkiintoisia. Kyllä tätä kerrassaan ilolla kuuntelee toivottavasti pian ilmestyvää uutta levyä odotellessa.

Alkuun
Ylöspäin melankoliassa. Lähetä palautetta: msaari@melankolia.net | palautelomake.
Sivua päivitetty viimeksi 19.3.2001. Tämän sivun sisältö on julkaistu Creative Commons Licensen alaisena.