Storm

Levyt

Nordavind

Takaisin arvosteluihin

[Kansi - Storm: Nordavind] Nordavind
Moonfog Productions 1994

Kotelon avaamalla saa varsin hyvän kuvan siitä, mistä Stormissa on kyse. CD kun loistaa kirkkaana Norjan lipun väreissä. Kansivihkosen takasivulta löytyy vanha kuva jostain viikinkipäälliköstä ja CD:n alta teksti "Norsk nasjonalromantisk musikk". Patrioottinen kansallistunne on siis päivän sana.

Storm on yhden levyn julkaissut projektikokoonpano, jonka muodostavat S. Wongraven (aka Satyr Satyriconista, kitara, basso, synat ja laulu), Herr Nagell (aka Fenriz mm. Darkthronesta ja Isengardista, rummut ja laulu) ja Kari Rueslåtten (mm. 3rd and the Mortal, laulu). Biisimateriaali on pääosin uutta ja vanhaa norjalaista kansansävelmää raskaina metallisovituksina.

Vaikka musiikista vastaava kaksikko onkin niittänyt mainetta lähinnä blackmetalin saralla, ei Stormin musiikki aivan synkeintä metallia ole. Ensinnäkin, miehet laulavat puhdasäänisesti ja toisekseen biisimateriaali on usein varsin melodista ja kepeähköä, kansanmusiikkia kun on. Jollakulla saattaa jopa nousta hymy suupieliin norskiurhojen paatoksellista laulantaa kuunnellessa. Ei silti syytä huoleen että blackmetalistit olisivat iloittelemaan ryhtyneet, kyllä iloisemman sävyisetkin kansansävelmät voi soittaa melankoliseen sävyyn.

Klassikoista klassikoin biisi tältä levyltä on, totta kai, "Oppi fjellet", jonka monet saattavat hyvinkin tuntea ala-asteen laulutunneilta. Se kun löytyy Ritva Laurilan ansiokkaana käännöksenä Musica 3-4 -laulukirjasta: On ukko rinteessä yksinään talvisäässä, nokka jäässä. Hän seisoo uljaana mietteissään talvisäässä, nokka jäässä...

Levyn kauneimmat hetket löytyvät Kari Rueslåttenin yksinlaulusta "Lokk". Musiikillisesti levy ei suuria huippuhetkiä tarjoa, sovitukset ovat hieman tylsiä suorastaan. Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä vaikkapa Garm ja Ulver olisivat saaneet samasta materiaalista aikaiseksi.

Näistä pienistä moitteista huolimatta en osaa suhtautua kovinkaan tylysti Stormiin, sillä levyyn liittyy oma nostalgia-arvonsa. Kyllä se minua ainakin viihdyttää ihan mukavasti yhä.

Alkuun
Ylöspäin melankoliassa. Lähetä palautetta: msaari@melankolia.net | palautelomake.
Sivua päivitetty viimeksi 26.6.2001. Tämän sivun sisältö on julkaistu Creative Commons Licensen alaisena.