« Yksi alaikäinen | Main | Savua ilman tulta »

Turvattu rauha

immonen.jpgKuvan uutispätkässä on tietenkin kysymys tällä viikolla Afganistanissa kuolleesta rauhanturvaajasta, joka menehtyi pommi-iskussa saattaessaan norjalaista lääkäriä ja lääkintämiestä sairaalaan. Surullinen tapaus. Eilinen Ilta-Sanomat kaivoi perinteisesti kotikunnasta kansalaisia muistelemaan vainajaa lehteen. Yksi järkyttyneistä oli opettaja, joka opetti surmansa saanutta kersanttia ala-asteella 17 vuotta sitten. Oli niin tunnollinen poika.

Ollaanpas nyt rehellisiä. Tietenkin lähiomaiset, työtoverit ja säännöllisesti kaverinsa kanssa tekemisissä olevat metsästys- ja laskuvarjoseuralaiset ovat järkyttyneitä. Niin kuuluukin olla. Mutta että entinen opettaja melkein kahdenkymmenen vuoden takaa on mykistynyt? Muistavatko opettajat tosiaan kaikki oppilaansa, joita urallaan ovat opettaneet? Minä voin tunnustaa, että en muista enää nimeltä läheskään kaikkia koulutovereitani. Rinnakkaisluokkalaisista muistikuvani on vielä hatarampi. Ala-asteen opettajista en muista yhdenkään nimeä. Olen todella hämmästynyt, jos yksikään opettajistani muistaa minua nimeltä.

Entäpä sitten, kun olemme tulevaisuudessa liittyneet Natoon? Ehkä taistelemme jenkkien rinnalla öljyn puolesta vihamielisellä alueella huitsin kurdaasiassa tavoitteenamme kukistaa vihollinen todellisessa sodassa. Riittääkö silloin jokaiselle kaatuneelle viisi sivua juttua lehdessä? Iltalehti otsikoi lööpissään kersantin antaneen henkensä rauhan puolesta. Ei hän antanut henkeään, kyllä se riistettiin vastoin tahtoa.

Minä en osaa päättää haluanko Suomen Natoon vai en.

Comments

Luulen että kyseinen opettaja muistaa. Asun nimittäin itse naapurikylässä ja näissä meidän kyläkouluissa opettajat muistavat oppilaat vuosikymmenten takaa. Kenties pienet luokkakoot ovat osasyynä? Ja vaikka asia ei tähän kuulu, niin kyseinen opettaja opettaa myös omia lapsiani vielä hetken aikaa.
Omasta peruskoulustani on aikaa ja viimeksi kun sattui käymään niin että jouduin työn puitteissa olemaan yhteydessä puhelimella entiseen luokanvalvojaani, niin tunnisti vaikka olen vaihtanut avioliiton myötä sukunimen jo kymmenisen vuotta sitten.

No joo, kyläkouluissa tuo voi pitää paikkansa. Kaikkihan kylässä tuntevat jotenkuten toisensa muutenkin. Kuitenkin yleensä tällaisissa maansuruissa kaivetaan väkisin joku kylänraitilta antamaan kommentteja. Oikeasti surevat kun eivät siihen ole halukkaita lehtien palstoille. Niillä on sattuneesta syystä tähdellisempääkin tekemistä.

Rauhanturvaajat sattuneesta syystä voivat olettaa kuoleman liittyvän jotenkin työnkuvaan(jos siellä olisi turvallista niin eihän niitä siellä tarvittaisi). Kuitenkin jos tätä käytetään tekosyynä NATO kielteisyyteen niin otetaan huomioon että kyseinen operaatio toimii YK:n mandaatilla. Pitäisiköhän erota siitäkin?

Rauhanturvaoperaationa ja jälleenrakennusmissiona alkanut Afganistanin operaatio muutti jo aikaa sitten luonnettaan.

Se on sotaa, kuten kenraali Gustav Hägglund tänä aamuna jälkiviisaissa totesi.

Kenraali ihmetteli samalla, miksi poliitikot eivät pohdi siellä oloa uudelleen.

Hägglund totesi vain Vasemmistoliiton ehdottaneen taannoin uudelleenarviota ja joukkojen mahdollista poisvetämistä Afganistanista. Minusta vaikutti, että hän oli pois lähtemisen kannalla.

Hägglundin meriitit näissä asioissa:
EU:n sotilaskomitean puheenjohtaja 2001-2004
Libanon UNIFIL-operaation komentaja 1986-88
Golanin UNDOF-operaation komentaja 1985-86
Siinailla Suomen pataljoonan komentajana UNEF II-operaatiossa 1978-79
Lisäksi Hägglund nimettiin syksyllä 1993 ghanalaisen kenraali Emmanuel Erskinen ja sambialaisen oikeuskansleri Matthew Nguluben kanssa selvittämään Somalian rauhaanpakottamisoperaation epäonnistumista.

Juu, kyläkoulussa hyvinkin :)
Ja kun aamulla kiireessä kirjoitin nin onnistuin muuten itsekin sekoittamaan puurot ja vellit enkä ajatellut yhtään että kenties kyseessä on hiukan eri mies jota tarkoitin, mutta mitäpä pienistä kun nekään ei meistä.
Ilta-sanomat oli kuuleman mukaan kylällä pyörinyt mutta pieni kylä sulkee surun taloihin ja niiden sisälle joten haastateltavia on etsitty kivista ja koloista.

Post a comment