Lisää asiakkaita

Puhuin Johannan kanssa kirjaston asiakkaita käsitelleestä kirjoituksestani, ja eri asiakastyyppejähän kertyi lisää. Olkaa hyvä:

Muotoilemattomat tarpeet – Kuten Kuhlthaulta ja Taylorilta on opittu, ihmisillä on usein vaikeuksia muotoilla tiedontarpeitaan. Joidenkin asiakkaiden kohdalla se purkautuu hyvin epämääräisinä tarinoina, joista virkailijan on yritettävä löytää villakoiran ydin. Yksinkertainen ja tyypillinen esimerkki on, kun asiakas aloittaa En ole koskaan aikaisemmin ollut täällä – kyseessä on silloin tarve saada kirjastokortti, minkä voisi tietysti ilmaista suoraankin.

Avoimen opiskelijat opinto-oppaineen – Avoimen yliopiston opinto-opas on varma merkki asiakkaasta, joka istahtaa tiskin ääreen kyselemään, mistä kirjat löytyvät. Muutenkin kirjojen saatavuuden kyselijöitä esiintyy tavattoman tiuhaan. Koska kyse on usein kurssikirjoista, ne löytyvät aina kurssikirjahyllystä, jos vain ovat paikalla. Asia selviäisi tavattoman kätevästi asiakaspäätteeltäkin. Ne ovat nykyään jopa erittäin helppokäyttöisiä, ja kirjastokortin hankkimisen yhteydessä saatu kirjaston ohjemateriaali selvittää loputkin vaikeudet.

Itseluottamuspulaiset – Nämä asiakkaat osaavat kyllä tarkistaa itse, ovatko halutut kirjat paikalla, mutta syystä tai toisesta eivät luota omaan osaamiseensa ja haluavat tarkistaa virkailijalta, ovatko oikeassa. Tarkistin, että nämä kirjat löytyvät, mutta voisitko vielä tarkistaa? Asiaan kuuluu, että asiakkaan itse löytämä tieto pitää aina paikkansa.

Julkaistu
Kategoria(t): Kirjasto