Stolen Nation ja Shaun of the Dead

tv ja elokuva

Joskus videovuokraamosta ei löydä mitään, toisinaan kiinnostavia elokuvia on liikaakin. Tällä kertaa ei löytynyt sitä mitä haettiin, mutta paljon muuta sitten siitäkin edestä.

Ensin katselimme Stolen Nation -dokumentin. Ihmettelin, miksei sitä löydy IMDB:stä eikä Googlellakaan mitään, mutta sitten selvisi, että Stolen Nation on suomalainen nimi – elokuvan alkuperäinen nimi on Last Party 2000. Jännittävää. Noh, elokuva on kuitenkin dokumentti vuoden 2000 USAn vaalisekoiluista ja siihen liittyvästä kansalaisaktivismista. Pääosassa nähdään yksi suosikeistamme, Philip Seymour Hoffman. Dokumentin aihe on varsin Michael Moore -henkinen, mutta sävy aivan toinen. Hoffman on jollakin tapaa neutraalimpi ja suhtautuu suorastaan tympääntyneesti valtapuolueiden tarjontaan. Nader saa kehuja ja kansalaisaktivistit esitetään positiivisessa valossa. Fahrenheit 9/11 on räväkämpi, mutta jos Moore ei henkilönä miellytä, Stolen Nation on taatusti parempaa katsottavaa. Itse ainakin pidin Hoffmanin tyylistä jonnin verran enemmän.

Olin kuullut paljon hyvää Shaun of the Deadista, joten pakkohan se oli nähdä. Suosittelen! Näin hyvää komediaa en ole aikoihin nähnyt. Shaun of the Dead on, kuten nimestäkin voi päätellä, parodia zombieleffoista. Päähenkilö Shaun on luuseri, joka päättää pistää elämänsä kuntoon: tyttöystävä on saatava takaisin ja suhdetta äitiinkin voisi vähän paikata. Pieni ongelma matkassa kuitenkin on: kuolleet ovat nousseet haudoistaan ja vaeltavat kaduilla. Elokuva on täynnä hillittyä (alkupuolella) ja holtitonta (loppua kohden) huumoria. Koska kyse on englantilaisesta elokuvasta, tulos on parempi kuin Hollywood-tuotoksessa olisi.

Rooleissa nähdään paljon tuttuja. Päähenkilö ja toinen käsikirjoittaja Simon Pegg on tuttu etenkin mainiosta Big Trainista (jonka DVD-paketti muuten pitäisi hankkia, jo tuijotuskilpailujen vuoksi), lisäksi ohjelmassa nähdään Black Booksin (josta on myös tullut kiinnostava boksi) Dylan Moran ja Konttorin Dawn eli Lucy Davis (joka muuten kohtaa elokuvassa Martin Freemanin eli Konttorin Timin). Juoni on täynnä viittauksia …of the Dead -elokuviin, mutta huumori toimii, vaikka niitä ei tuntisikaan. Shaun of the Dead on lähestulkoon instant-klassikko.