Yleinen kirjastoluokitus

Tori Amosin kokoelmalevy Tales of a Librarian on hieno levy. Ostin sen Johannalle vuosipäivälahjaksi, pitkälti jo sen nimen vuoksi. Levy miellytti saajaa, vaikka monet kappaleista tuttuja olivatkin.

Levyn herkullisin yksityiskohta on kappaleiden järjestys. Se ei ole kronologinen tai sattumanvarainen: kappaleet on järjestetty aiheen mukaan. Kappaleet on luokitettu Deweyn kymmenluokituksen mukaan ja laitettu sen mukaiseen järjestykseen.

Levyn aloittaa Tear in Your Hand, jonka luokka on 110.113 – kosmologia. Me and a Gun on saanut luokakseen 362.8 – raiskaukset. Winter on luokassa 525 – vuodenajat. Levyn lopusta löytyy Jackie’s Strength luokasta 973.922 – Yhdysvaltain historia, varhainen 1960-luku. Osuvaa ja hauskaa.

Dewey kehitti nokkelan luokituksensa jo vuonna 1876. Alkuperäinen opus, Gutenberg-projektin kautta löytyvä A Classification and Subject Index for Cataloguing and Arranging the Books and Pamphlets of a Library on todennäköisesti aika tylsää luettavaa. Kymmeneen pääluokkaan jakautuva desimaalijärjestelmä on nerokas keksintö. Luokkia voi tarkentaa rajattomasti lisäämällä uusia numeroita luokkanumeron perään. Esimerkiksi yhdeksiköllä alkavat historia ja maantiede. 97 on Pohjois-Amerikka, 973 Yhdysvallat. 922-täsmennys taas viittaa elämäkertaan.

Sisters of Mercy -goottibändikin on näemmä, kauaskantoisesti, saanut luokituksensa jo Deweyn alkuperäisessä vuoden 1876 luokituksessa – se on 362. Menee yhteiskuntatieteiden puolelle…

Noh, asiaan. Deweyn luokitusta ei Suomessa käytetä, vaikka se tutulta voikin vaikuttaa. Yleisissä kirjastoissa käytetään Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmää, tieteellisissä kirjastoissa taas hieman monimutkaisempaa Yleistä kymmenluokitusta, joka myös UDK-lyhenteellä tunnetaan. Nämä kaikki perustuvat Deweyn luokitukseen ja pääluokat ainakin ovat jokseenkin samat.

Tästä kaikesta riemastuneena – vain kirjastonörtit voivat innostua tällaisista asioista – päätimme organisoida kirjahyllymme YKL:n mukaan. Kirjastoissa luokka 84.2 on aina ylivoimaisesti suurin – siinä on kaikki suomenkielinen kertomakirjallisuus. Meillä 84.5 eli englanninkielinen kertomakirjallisuus kilpailisi vahvasti, mutta päätimme olla vähemmän tylsiä. Kaunokirjallisuuskin luokitellaan siis sen sisällön aihepiirin mukaan, koska se on vain niin paljon kiinnostavampaa.

Näin ollen Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan on 20.2 – kristinusko ja teologia. Banksin Feersum Endjinn on 38.551 – luku-, kirjoitus- ja puhehäiriöiset. Perez-Reverten Merikartta on, natürlich, 69.6302 eli merikortit (olkoonkin että muotoluokka 02 eli kartat ei loppuun kuuluisikaan – pelkkä 69.63 on vesiliikenne, karttamuotoluokka lopussa täsmentää luokituksen merikorteiksi).

Hölmöä, mutta todella viihdyttävää.

Julkaistu
Kategoria(t): Kirjasto

3 kommenttia

  1. Et ole harkinnut tuon webbisivustosi nimen vaihdosta? Melankolia.net kun ei enää kuvaa sivustosi sisältöä millään tavalla. Ennen oli toisin…

  2. Kuvaa se edelleen mielentilaa. Nojoo, olen kyllä itsekin miettinyt samaa, mutta en ole a) keksinyt mitään parempaa, tuossakin oli tarpeeksi vaivaa ja b) osoitteen muuttaminen on tolkuton vaiva. Olkoon siis noin.

  3. Kunnioitan kirjastonhoitajana suunnattomasti luokitusmissiotasti. Se voidaan myös kätevästi ulottaa esineisiin, lemmikkieläimiin ja ihmisiin.

Kommentointi ei ole käytössä.