Vedamatematiikka

Skitso-Janne kirjoitti vedamatematiikasta. Kyseessä on joukko intialaisia muistisääntöjä, jotka helpottavat päässälaskua.

Hyödyllisimmästä päästä ovat konstit kaksinumeroisten lukujen kertolaskuun. Sehän käy niin yksinkertaisesti, että kerrotaan lukujen ensimmäiset numerot yhteen tulon ensimmäisen numeron saamiseksi, seuraava numero saadaan kertomalla numerot ristiin (ensimmäinen ja viimeinen ja toisin päin) ja laskemalla nämä tulot yhteen ja viimeinen sitten viimeisten numeroiden tulosta. Sekavaako? Ehkä, mutta esimerkki havainnollistaa:

52 * 74 on noin normaalisti aika työläs päässälaskettava. Vaan näin ei: 5 * 7 = 35, 5 * 4 + 2 * 7 = 34 ja 2 * 4 = 8. Koska keskimmäisen kertolaskun tulo on kaksinumeroinen, täytyy sen ensimmäisellä numerolla kasvattaa ensimmäistä tuloa. Tulos on 35(+3) 4 8 eli 3848. Otetaas vielä yksinkertaisempi esimerkki: 13 * 23. 1 * 2 = 2, 1 * 3 + 3 * 2 = 9 ja 3 * 3 = 9. 13 * 23 on siis 299.

Ihan hauskaa ja kaiketi käytännöllistäkin. Vedic Maths kertoo lisää ja tutoriaaleilla voi harjoitella näitä ja muitakin laskukikkoja.

Julkaistu
Kategoria(t): Linkkivinkit