Nigellan lihapullat tomaattikastikkeessa

ruokaa

Tämä herkullinen lihapullaresepti löytyi Nigella Lawsonin kirjasta Syötävän hyvää. Se on vähän erilainen, tuo mukavasti vaihtelua peruslihapulliin. Valmisteluun menee aikaa, joten ihan pikaruokaa tämä ei ole, mutta vaativa ruokalaji sinänsä tämä ei ole, vain vähän työläs.

Lihapullat:

 • 500 g sikanautajauhelihaa
 • 1 muna
 • 2 rkl parmesaaniraastetta
 • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
 • 1 tl kuivattua oreganoa
 • 3 rkl korppujauhoja
 • mustapippuria

Ainekset sekoitetaan taikinaksi, josta pyöritellään pieniä lihapullia (tästä pitäisi tulla useita kymmeniä lihapullia, eli siinä määrin pieniä). Valmiit pullat laitetaan jääkaappiin odottamaan; vielä ei ole niiden vuoro. Koska Suomessa ei juuri puolen kilon jauhelihapaketteja näy, käytin itse 400 grammaa jauhelihaa; hyvä annos siitäkin tuli.

Tomaattikastike:

 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1 tl kuivattua oreganoa
 • 1 rkl suolatonta voita
 • 1 rkl oliiviöljyä (ei neitsytöljyä)
 • 1 tetra (500 g) paseerattuja tomaatteja
 • hyppysellinen sokeria
 • suolaa ja pippuria
 • 1 dl täysmaitoa

Ohjeen mukaan sipuli, valkosipuli ja oregano pitäisi jauhaa tehosekoittimella hienoksi massaksi. Minä pilkoin pieneksi ihan käsin, sekin toimi hyvin. Joka tapauksessa sipulit kuullotetaan kattilassa pehmeiksi voissa ja öljyssä (käytin juoksevaa leivontarasvaa ja tavallista öljyä) matalalla lämmöllä noin kymmenen minuutin ajan.

Tähän lisätään paseeratut tomaatit ja noin 3/4-purkillista kylmää vettä. Lisää sokeri, suola ja pippuri. Tämän vaiheen annetaan porista rauhassa noin kymmenen minuuttia. Seuraavaksi lisätään maito (laitoin desin kermaa, kun sitä jääkaapissa oli) ja sitten lihapullat yksi kerrallaan. Ei kannata sekoittaa ennen kuin lihapullat muuttuvat ruskeiksi, muuten ne menevät rikki. Peitä kattila osittain kannella ja anna kypsyä noin 20 minuuttia.

Tämä kaikki syödään tietysti pastan kanssa. Tuore pasta on parasta, mutta kuivattukin käy. Omalla kohdallani kastike jäi vähän ohueksi, joten joku hyvä vaalea leipä on erinomainen apuväline kastikkeen laappimiseen lautaselta lopuksi.

Kirjan mukaan annos riittää kuudelle, mitä epäilen. Meillä 400 grammasta jauhelihaa tehty annos olisi riittänyt mukavasti kolmelle ja jotenkuten neljälle.

1 kommentti

Kommentointi ei ole käytössä.