Gnu PSPP

tietokoneet

Onko tilasto-ohjelmalle tarvetta? Pitäisikö saada SPSS-tiedosto avattua ilman kallista SPSS-lisenssiä? Tällaisten ongelmien kanssa olen hitusen paininut tänä aamuna, ja onneksi löysin ratkaisun. Jaetaan se siis muillekin: Gnu PSPP on maksuton SPSS-klooni, jossa on ehkä murto-osa kaupallisen esikuvansa ominaisuuksista, mutta ne tärkeimmät (ristiintaulukoinnit ja tilastollinen testaus), joita keskivertograduntekijä tarvitsee, löytyvät kyllä.

Gnu PSPP on täysin ilmainen. Softa toimii vähän joka koneella, valmiita binääritiedostoja löytyy ainakin muutamalle Unix- ja Linux-versiolle ja Windowsille. Windows-versio ei tunnu ihan satasella vakaalta, mutta näyttäisi kuitenkin ajavan asiansa. Jos tällä jotain oikeasti tekee, niin sanoisin, että kannattaa tallentaa tiedostonsa suunnilleen kerran minuutissa.