Spotify on näppärä

musiikin kuuntelu

Spotifyn logo

Sain sattumalta Spotify-kutsun (Spotivitestä, joka on valitettavasti jo suljettu) ja päätin testata tämän uutuuspalvelun. Valitettavasti Mac-versio vaatii OS X:n version 10.4, jota minulla ei edelleenkään ole, mutta onneksi on työjuttuja varten Windows-läppärikin.

Spotifyn idea on siis se, että kunhan on jäsen ilmaiseksi kutsuttuna tai maksamalla 10 euroa kuussa, saa kuunnella iTunesia muistuttavalla soitto-ohjelmalla musiikkia rajoituksetta. Tarjolla on varsin mittava kataloogi musiikkia, vaikka tarkkoja lukuja ei irtoakaan. Musiikki tulee striimattuna, eli sitä ei voi tallentaa kovalevylle tai kuunnella kannettavilla soittimilla.

Aika näppärä viritys, siis. Itse olen kokeillut nyt jonkun tovin ja hyvältähän tämä vaikuttaa. Valikoima on selvästi rajallinen, mutta sen verran tarjontaa on, että voisin itse harkita maksullista jäsenyyttäkin. Katsotaan viimeistään siinä vaiheessa, kun Spotify toimii varsinaisessa koneessani (koneen päivitys on suunnitteilla) ja kun Spotify siirtyy betasta varsinaiseen toimintaan ja ilmaisasiakkaat joutuvat kuuntelemaan mainoksia – nyt mainoksia ei ole ainakaan vielä kuulunut.

Ei Spotify omaa musiikkikokoelmaa korvaa, mutta täydentää mukavasti. Sen avulla on kiva kuunnella biisejä, joita haluaa kuunnella toisinaan, eikä tarvitse omassa kokoelmassa tilaa viemässä. Myös koekuuntelu onnistuu kätevästi. Itse olen esimerkiksi saanut ratkaistua mieltäni vaivanneen kysymyksen Arcturuksen Sideshow Symphonies -levyn laadukkuudesta (ihan ok, mutta ei pärjää Garmin aikaisille levyille millään) ja tsekkaillut Candlemassin muita tuotoksia (King of the Grey Islands ja Candlemass ovat kelpo levyjä molemmat, varsinkin jälkimmäinen).

Tällaiset palvelut ovat tulossa vahvasti, Radio Rockillakin on Radio Rock Store. Se on kalliimpi (17,90 euroa kuussa) ja rajoittunut rokkipuolelle, mutta pahempi rajoitus on DRM-puolella. Käytetyn Windows Media -formaatin vuoksi Mac-käyttäjät ovat auttamatta ulkona ja Windows-käyttäjilläkään ei ole kivaa.