Kasvistagine

Sandrossa on lounaalla ollut hyvää kasvistaginea tarjolla, joten tulipa mieleen kehitellä jotain samantyylistä itsekin. Päädyin lähtemään liikkeelle Vanilla and Beanin Moroccan Lentil Chickpea Stew -reseptistä ja tuunaamaan siitä sitten.

 • 1–2 punasipulia
 • 1,5 tl kanelia
 • 1 tl juustokuminaa
 • 1,5 tl jauhettua korianteria
 • 1 tl kurkumaa
 • 1 tl paprikajauhetta
 • 1 tl suolaa
 • valkosipulinkynsi
 • n. 3–4 dl kasvislientä
 • 400 g tölkki kuutioitua tomaattimurskaa
 • 2 porkkanaa
 • paprikaa
 • kesäkurpitsaa
 • pienehkö bataatti
 • 380 g vihreitä linssejä (vedessä)
 • 380 g kikherneitä (vedessä)
 • pinaattia tai babypinaattia

Silppua punasipulit ja paistele öljyssä hetki. Lisää mausteet ja valkosipuli.

Lisää kasvisliemi, tomaattimurska, porkkanat, paprika, kesäkurpitsa, bataatti ja linssit. Porkkanat kannattaa leikellä ohuiksi siivuiksi ja muut kasvikset sopivan pieniksi paloiksi. Kiehauta ja hauduta 25 minuuttia. Lisää kikherneet ja paista noin 10 minuuttia. Nakkaa pinaatit sekaan jossain loppuvaiheissa.

Söimme tätä riisin kanssa, naanleipä tai vastaava sopii myös hyvin. Lisäämällä juureksia riisin voi myös jättää pois. Vähän tämä jäi soppamaiseksi, ehkä vähän vähemmän olisi voinut olla vettä näin riisin kanssa lautaselta syötynä. Jos lusikoi kulhosta, sitten ei mitään hätää.

Kasvisten suhteen on vapaat kädet, tähän sopii moni – perunaa ja kukkakaalia nyt ainakin kokeilisin. Proteiinipuolella tofuakin voi laittaa. Nesteen joukkoon voinee kokeilla kaurakermaakin, jos haluaa kermaisempaa ja tarjoilla voi myös kookoskerman kanssa.

Mausteiden kanssa on tietysti myös paljon säätövaraa. Tulisuutta tässä ei tällaisenään ole, sitä voi lisätä maun mukaan. Vähän olisi saanut olla mausteisempikin, eli seuraavalla kerralla lisätään enemmän mausteita. Suolaa tässä ei ollut alkuunkaan riittävästi, mutta lisätään sitten lautasella.

Mutta joka tapauksessa hyvää oli, valmistamisessa ei ollut kohtuuton vaiva (noin 50 minuuttia tässä meni aloituksesta ruokapöytään) ja annos oli sen verran reilu, että neljän syöjän jäljiltä tätä jäi vielä lounaskäyttöön mukavasti. Tämän ruokalajin variaatioita tullaan varmasti syömään vielä monta kertaa.