Amerikkalaista high school -feminismiä

Moxie!

Näpit irti! (2021)
Ohj. Amy Poehler

Jennifer Mathieun samannimiseen romaaniin (Otava, 2018) perustuva Näpit irti! (Moxie) kertoo amerikkalaisesta lukiolaistytöstä Vivienistä (Hadley Robinson), joka kyllästyy poikien siivottomaan käytökseen koulun tyttöjä kohtaan ja koulun miehistä ylivaltaa korostaviin käytäntöihin. Koulun sankareita ovat sankaripoika Mitchell Wilsonin (Patrick Schwarzenegger) johtamat jenkkifutaajat, vaikka joukkue rämpii nöyryyttävästä tappiosta toiseen, toisin kuin tyttöjen voitokas jalkapallojoukkue, josta kukaan ei ole kiinnostunut.

Kun kouluun tulee uusi tyttö Lucy (Alycia Pascual-Pena), Vivian sisuuntuu ja perustaa äitinsä (Amy Poehler) Riot Grrrl -menneisyyden innoittamana Moxie-zinen, jota levittää koulun tyttöjen vessassa. Zine on tyttöjen vastaisku, jonka suosio saa tytöt yhdistämään voimansa ja taistelemaan koulun seksististä ja rasistista kulttuuria vastaan.

Elokuvassa oli paljon hyvää ja varsinkin tytöille se tarjoaa arvokkaan näkökulman siihen, että joukoissa on voimaa, eikä kaikkea seksististä ja toksista tarvitse ottaa vastaan. Muutoksia on mahdollista saada aikaan, vaikka se ei aina helppoa olekaan.

Vivin äiti viittaa ohimennen taustaansa ja sanoo, ettei heidän liikkeensä ollut tarpeeksi intersektionaalinen (Riot Grrrl -liikettä on kritisoitu valkoisten keskiluokkaisten naisten yksinoikeudeksi). Näpit irti! sortuu tästä maininnasta huolimatta vähän samaan: tytöissä on kyllä useita ei-valkoisia (ja yksi kiintiövammainen), mutta jotenkin homma silti menee niin, että pelastajaksi tarvitaan se valkoinen tyttö (joka itse ei kohtaa mitään ahdistelua).

Jos Lucy olisi ollut elokuvan sankari, Näpit irti! olisi näyttäytynyt vähän eri valossa. Elokuvassa myös tavalliseen tapaan kuvataan sankarina hyvä poika Seth (Nico Hiraga), jonka suuri saavutus on käyttäytyä kuten normaalit ihmiset käyttäytyvät. En minä itsekään pahastunut, kun neuvolassa kehuttiin miten hieno suhde minulla lapseni kanssa oli, mutta vaimoani ei vastaavassa tilanteessa kehuttu – on miesten standardit ja on naisten standardit, eivätkä ne ole samat.

Hadley Robinson ei ole pääosassa hullumpi, mutta elokuvaa katsellessa vaivasi hieman, että Viv vaikutti ikäistään vanhemmalta. Robinson on syntynyt 1995, eli on Viviä noin kymmenen vuotta vanhempi; ei siis ihme.

Amerikkalainen high school -kulttuuri tuntuu vähän vieraalta ja oudolta ja tällä elokuvalla oli muutenkin ongelmansa, mutta etenkin valkoisesta näkökulmasta katsottuna Näpit irti! on kuitenkin viihdyttävä leffa, jolla on hyvät puolensa ja tytöille tervetullut sanoma.