Käytännön fysiikkaa lapsille, osa 1

Lukionsa käyneille on MAOLin taulukkokirja taatusti tuttu opus. Omaani en hävittänyt, vaikka pitkästä matematiikasta traumoja jäikin. Hyvä niin, koska kirjalle on käyttöä aina silloin tällöin. Viimeksi eilen: pohdin, paljonko Miettisessä on ilmaa kuminauhojen välissä.

Aloitin mittaukset mittaamalla pallon ympärysmitan. Siitä laskin säteen (kehän pituus on 2πr eli säde on kehän pituus / 2π). Säteen tarvitsin pallon tilavuuden laskemiseen (V = 4/3 * π * r^3). Miettisen kehän pituus oli 26,8 cm, joten säde on 4,3 cm. Tilavuus on siten 333,0 cm³ eli 3,3 * 10^-4 m³. Miettinen painaa 230 grammaa, eli 0,23 kiloa. Näin ollen voidaan laskea Miettisen tiheys, joka on 697,0 kg/m³ eli 0,70 10³ kg/m³ tai g/cm³.

Näin saatua arvoa voidaan nyt verrata taulukkokirjasta löytyvään kumin tiheyteen. Kumin tiheys on taulukkokirjan mukaan 0,92-0,96 10³ kg/m³. Sen mukaan Miettisen kumitiheys olisi 72,9-76,0 prosenttia. Karkeasti arvioituna Miettisen tilavuudesta noin neljännes on siis ilmaa.

Mielenkiintoista sinänsä, Miettisen esikuvan Megaballin tiheys on huomattavasti korkeampi 1,121 g/cm³. Oletan, että pallon kasvaessa kuminauhoja on mahdollista asettaa tiuhemmin. Silti ihmetyttää kumin tiheyttä suurempi tiheys… Kuminauhoissa voi olla myös lateksia, joka on kumia tiheämpää. Tämä lienee yksi selitys asialle. Megaballin pienempi kaveri Microbuddy, joka on huomattavasti Miettistä pienempi, on niinikään Miettistä tiheämpi. Ilmeisesti näiden pallojen tekijällä on parempi tekniikka kuin minulla… Täytynee seurata tilannetta. Päivitin joka tapauksessa Miettisen kotisivua. Kuminauhalahjoituksia otetaan vastaan!

Julkaistu
Kategoria(t): Kulttuuri