Kirjasinvuodatusta

tietokoneet

Visa Kopu linkitti Flashilla tehtyyn Helvetica vs Arial -taistelupeliin, jossa pelaaja omaksuu Helvetican roolin taistelussa kaiken valtaavaa Arialia vastaan.

Ajatus hyvä ja pelikin on mainio. Oma versioni pelistä olisi kuitenkin mikä tahansa kirjasin vastaan MS Comic Sans. Comic Sans on yksinkertaisesti kaikista hirvittävin kirjasin. Itsessään se ei ole paha – iso A-kirjain on jopa linjoiltaan kaunis.

Ongelma on siinä, että Comic Sans tunkee joka paikkaan, tilanteisiin joihin se ei ensinkään sovi. Kuten nimestäkin voi päätellä, se on sarjakuvakirjasin. Comic tarkoittaa myös koomista. Hauskaa. Ei vakavaa, asiallista tai tärkeää.

Varsinkin Tampereen yliopiston informaatiotutkimuksen laitokselle Comic Sans tuntuu olevan virallinen kirjasin. Useammankin luennoitsijan kaikki kurssimateriaali on kirjoittu Comic Sansilla. Hyi hitto. Kas kun harjoittelutodistus oli sentään Times New Romania…

Väännetään rautalankaa: Comic Sans on hauska, koominen kirjasin, jolla voi kirjoittaa vaikkapa sarjakuvien puhekuplia. Sillä ei kirjoiteta asiatekstejä, kurssiprujuja, Powerpoint-kalvoja eikä mieluusti mitään muutakaan. Kaikki asiakirjat menettävät arvostaan minun silmissäni ison osan, jos niissä vilahtaa vähääkään Comic Sansia.

Nyt helpottaa jo. Microsoftin kirjasimet eivät sentään ole täysin pahoja. Itse olen korvannut Times New Romanin tekstinkäsittelyohjelman ja webbiselaimen peruskirjasimena täysin Georgialla, eikä Verdanakaan ole lainkaan hullumpi.

Julkaistu
Kategoria(t): Tietokoneet

2 kommenttia

  1. Arial on kyllä kauhee. Comic Sansista ei viitsi edes puhua. Masentavinta on, että ei Comic Sans nyt niin sarjisfontti edes ole. Helvetin epäluettava ja näyttää joltain pikkukersan raapustukselta. Käyttäisivät vaikka sitä "virallista" typografiaa millä jotkut jenkkilehdet duunataan tai jotain niistä sen varianteista (löytyy netistäkin jostain). Virallinen sarjistekstihän on aina tikkukirjaimia eikä tuollaisia Comic Sansin kaltaisia erotettuja isoja ja pieniä kirjaimia.

  2. Ja Times New Roman on tarkoitettu vain sanomalehtitekstiin ja vastaaviin. Ärsyttää tuhottomasti, kun ihmiset, jotka voisivat käyttää mitä tahansa siistiä antiikva-kirjasinta, eivät tunne (tai löydä koneestaan) kuin Timesin.
    Comic Sans on nykyajan Cooper Black. Tunkee joka paikkaan ja on ruma kuin piru.

Kommentointi ei ole käytössä.