Videonauhurien ajastamisen raastava vaikeus

Tietojärjestelmäluennolla professori julisti – käytettävyydestä kun puhui – suunnilleen Jumalan totuutena asian olevan niin, että tavalliset ihmisethän eivät osaa ajastaa videoitaan. Olisikohan siis videonauhurien valmistajien aika jättää perusvideoista ajastinominaisuus pois, kun tavallinen kansa ei sitä kuitenkaan käytä. Kun eivät osaa. Tai sitten professori voi päivittää tietojaan tavallisesta kansasta…

Minun on hyvin vaikea uskoa, että videonauhurin ajastaminen olisi kenellekään ylivoimainen operaatio. Varsinkin jos homman opiskelee videon käyttöohjeista, jotka toki saa joka nauhurin mukana. Vieläpä suomeksi, sehän on käsittääkseni jo lakisääteistä.

Ja mitä kaukosäädinten käytettävyyteen tulee, ainakin Johannan videoiden kaukosäätimessä on selkeät ohjeet siitä, miten sillä ajastetaan. Ohjeet ymmärtää, kun ajastuksen kerran ohjeiden kanssa tekee. Kaukosäätimessä on selkeästi neuvottu, mitä pitää painaa ja missä järjestyksessä.

Virheitä voi tietysti tehdä ajastuksen säädöissä, mutta sitä ei taida läheskään aina sälytettyä videon huonon käytettävyyden syyksi…

Julkaistu
Kategoria(t): Koulu

2 kommenttia

  1. Hmm, sen minkä olen huomannut, että vähän vanhemmat ihmiset (50+) kohtaavat kyllä ongelmia noiden juttujen kanssa. En tiedä sitten onko se laiskuutta, ettei ohjeista jaksa katsoa vai mitä, mutta olen aika monta kertaa selittänyt miten tuo ajastus tapahtuu ja se sujuukin sitten jonkin aikaa kunnes taas saa kuulla, ettei "ajastus toimi". Monesti noita ohjeita on kuulemma tullut luettua, mutta homma menee jossain vaiheessa vaan pieleen.
    Tietty jossain videoissa on kaikkia "helpottavia" ominaisuuksia kuten esim. se, että videot nauhottavat vain 30/60/90 -minuuttia tai sitten äärettömästi. Tuo ominaisuus on täysin riippumaton jostain ajastuksesta, eli 1.5 tunnin ajastus päättyy siinä 30 minuutin kohdalla jos tuo ominaisuus on jäänyt päälle.
    Käytettävyys on vähän kaksiteräinen miekka, tuli huomattua se kun noita hommia joskus tein ja puhuin käyttäjien kanssa. Välillä on vaikea erottaa, onko se vika tosiaan käyttäjässä vai laitteessa. Itse olen lähinnä päätynyt siihen tulokseen, ettei hieman vanhemmat ihmiset enää jaksa keskittyä uuden opetteluun ja jostain ajastamisesta tulee iso ongelma viimeistään siinä vaiheessa kun ostetaan uudet videot.

  2. Olen huomannut samankaltaista: miksei nuorempi englantia osaava sukupolvi pärjää, mutta on kyllä huomannut oman elitisminsä kun yrittää isälle selittää sellaista perusjuttua kuin copy-paste. Sitten kun mennään vielä yksi sukupolvi ylöspäin ja isoäidin videoihin, niin vähän tulee surullinen olo.
    Ja kyllä ne ohjeetkin ovat usein aika käsittämättömiä suomeksi, tiedän toisaalta niitä itse lukeneena ja toisaalta niitä itse kääntäneenä. Jälkimmäisessä tapauksessa kun ei ole mitään fyysistä kontaktia laitteseen niin yritä siinä sitten kuvitella miten homman pitäisi toimia. Lisäksi kun napit ovat usein englanniksi, ei kielitaidottomalla ole kovin helppoa. (Jouduin kerran käyttämään muutaman päivän slovakian kielistä wordia, eikä siinä paljon auttanut vaikka periaattessa tiesi miten juttujen pitäisi mennä, arvausta ja erehdystä tuli harjoitettua ärsyyntymiseen asti.)
    Ei siis video-operaatio ihan mikään mahdottomuus ole, mutta kyllä se juuri niiltä "tavallisilta ihmisiltä" aika paljon vaatii. Keskivertosuomalainen kun käsittäkseni on nykyään noin 50-vuotias.

Kommentointi ei ole käytössä.