Kiinnostavaa ja hyödyllistä

tietokoneet

Del.icio.us on todella mielenkiintoinen ja hyödyllinen palvelu. Se on yhteisöllinen kirjanmerkkijärjestelmä: käyttäjät voivat säilöä vastaan tulevia kiinnostavia linkkejä näppärällä bookmarklet-systeemillä. Järjestelmä mahdollistaa linkkien luokittelemisen yksinkertaisella tagimenetelmällä. Del.icio.us on siis kätevä kirjanmerkkisäilö ihmisille, jotka käyttävät nettiä useilta eri koneilta.

Kaikki kirjanmerkit ovat myös julkisia (tässä minun kirjanmerkkini). Etusivulla kiitää valtava läjä linkkejä jatkuvasti, joten del.icio.us sopii hienosti myös satunnaiseen uuteen suuntautuvaan surffailuun. Linkkilistat saa myös RSS-feedinä ulos – niinpä viimeisimmät lisäykset linkkilistaani löytyvät nyt tältäkin sivulta. Kätevää.

Toisenlainen palvelu on I like!. Käyttäjän tarvitsee vain lisätä selaimensa kirjanmerkkeihin I like! -bookmarklet ja napsutella sitä kiinnostavilla sivuilla. Käyttäjästä laaditaan näiden tietojen pohjalta profiili, jonka perusteella järjestelmä tarjoaa uusia kiinnostavia linkkejä. Mainio systeemi luovaa huvisurffailua varten. Vaiva on aika pieni. I like! ei ole kuitenkaan mielestäni yhtä nerokas työkalu kuin del.icio.us. Tosin – kyse on vielä beta-vaiheessa olevasta virityksestä, joten uusia ominaisuuksia tulee ja ilmeisesti nimenomaan tuohon kirjanmerkkien hallinnan suuntaan, ryhmittelyä ja sen sellaista. Tuoltakin saa luonnollisesti RSS-virtaa jos johonkin malliin.

I like!:n kehittäjän Wetware-blogi vaikuttaisi muuten ihan kiinnostavalta luettavalta.

(Bookmarklet on pieni kirjanmerkkeihin tai selaimen kirjanmerkkipalkkiin sijoitettava skriptinpoikanen, joka tyypillisesti avaa popup-ikkunan jotain pienimuotoista tarkoitusta varten.)

Julkaistu
Kategoria(t): Tietokoneet