Mikon arvoihin kuuluu syöminen

Yliopiston kirjaston ruokalaa pyörittävän Amica tietää arvonsa: ne ovat asiakaslähtöisyys, laadukkuus ja yhteistyö. Ruokalassakin mainostetaan laatua Amican tärkeimpänä arvona.

Mutta eikös tämä nyt ole vähän tyhmää? Eihän laadukkaan ruoan tuottaminen asiakkaille ole mikään erityinen arvo, vaan Amican koko perustoiminta-ajatus! Arvojen luetteleminen on minun mielestäni mielekästä silloin, kun kyseessä on toiminta, joka on suoraan ristiriidassa kaikkien osakeyhtiöiden perusidean (tuottaa voittoa osakkeenomistajille) kanssa. Siis vaikkapa ympäristöystävällisyys, joka maksaa ja on tuloksen tekemisen kannalta suorastaan haitallista. Jos sellaiseen panostaa ja pystyy osoittamaan tuloksia, voi kehua arvoillaan.

Laadukkaan ruoan tekeminen on ruokalapalveluja tuottavalle yritykselle toiminnan perusedellytys. Noin yleensä ottaen yrityksen arvot ovat turhaa soopaa, jos 100% alan toimijoista toteuttaa niitä toiminnassaan. Kirjastot ja asiakaspalvelu, esimerkiksi: totta kai kirjasto pyrkii palvelemaan asiakkaitaan mahdollisimman hyvin. Turun yliopiston kirjasto on tietysti merkittävä poikkeus suljettuine kokoelmineen. Turun kaupunginkirjastoonhan avohyllyt saatiin melko tuoreeltaan vuonna 1912 – keksintö itsessään on 1800-luvun perua.

Julkaistu
Kategoria(t): Typeryys

2 kommenttia

  1. Arvot on kyllä toimiva tapa siirtää huomiota siitä oikeasti tärkeästä asiasta täysin epäollennaiseen. Tähänhän Sarasvuon firmakin pyrkii ja hyvin on onnistunut. Tätä tuli nähtyä IT-kentällä varsin hyvin. Jos firmalla meni huonosti niin se ei johtunut siitä, että osaston päällikkö vaihtui kerran kahdessa kuukaudessa tai että organisaatiota vaihdettiin kerran neljässä kuukaudessa, eikä myöskään siitä, että suurin osa porukasta oli lopen kyllästyneitä ym. asioihin. Pääsyy firman huonoon jamaanhan johtui arvojen puutteesta mitä sitten herra Sarasvuo tuli selvittelemään ja viikkojen työn ja pitkien päivien jälkeen selvisi, että firmalle tärkeintä on (yllättävää kyllä) asiakaslähtöisyys, laadukkuus ja tiukempi yhteistyö asiakkaiden kanssa.
    Siinä sitten taputeltiin ja hymyiltiin kun asia oli tuotu esille.

  2. Nämä arvojen sorvaamiset ovat tuttua huttua kunnallisissa ja valtiollisissa palvelulaitoksissakin. Laatutyöskentelystä ja laatujohtamisesta ja sisäisten konsulttien (Sisko) koulutuksesta kun on juuri selvitty, niin käsketään joka yksikköön tekemäään arvot. Jotkut kunnianhimokkaammat saavat siihen nysvättyä vuodenkin pari kertaa kuussa kokoontumalla ja keskustelemalla. Fiksummat kopsaavat ne jostain muualta ja molemmat näyttävät lopulta ihan samoilta ja molempia kunnioitetaan juuri niin paljon kuin tyhjän puhumista kannaattaakin.
    Kantaani katsottiin karsaasti, kun sanoin, että tuollaisten arvojen kirjaaminen on naurettavaa, sillä jokainenhan tekee tottakai työtään niin hyvin kuin taitaa ja kunnioittaa asiakkaita ja työtovereita ja hankkii koulutusta. Jos ei, niin ei ne niistä arvoista viisaa myöskään kuus.

Kommentointi ei ole käytössä.