Dawn of the Dead

tv ja elokuva

Katsoimme aiemmin Kuolleiden aamunkoiton ja nyt oli vuorossa alkuperäinen versio. Jouduimme heti vaikean valinnan eteen: Romeron alkuperäinen versio vai Dario Argenton euroleikkaus? Valitsimme Romeron, mutta kaduimme, kun tajuntaan upposi, että elokuva kestää todellakin yli kaksi tuntia.

Siinä missä uusi versio oli dynaaminen, vauhdikas ja jännittävä, Romeron alkuperäinen oli pitkäveteinen, jaaritteleva ja hölmösti huvittava. Zombiet olivat typerän näköisiä eivätkä millään tavalla pelottavia. Valitettavasti Dawn of the Dead ei toiminut edes komediana. Elokuvalla oli hyvätkin hetkensä, mutta niitäkin oli yleensä ottaen venytetty aivan liikaa.

Suosittelen ehdottomasti pitäytymään uusintaversiossa.

Vielä muuten ehtii mukaan eilen SubTV:llä alkaneeseen Toinen kierros -sarjaan. Sarjan sävy oli vähän auki, mutta nokkelaksi ja monisävyiseksi komediaksihan se paljastui. Hyvien brittisarjojen ystäville kyseessä on varma valinta.

1 kommentti

  1. Hmm, itse tykkäsin Romeron versiosta enemmän. Kyllähän nuo molemmat kestävät sen pari tuntia ja lähinnä Argenton versiossahan homma yrittää olla enemmän toimintapainotteisempi. Mielestäni se huumori ja zombien ’tyhmyys’ toimi Romeron leikkauksessa mukavammin koska eiväthän zombiet oikeastaan koko dead-trilogiassa olleet mikään uhka vaan enemmänkin asia mikä vapautui ihmisten tunaroinneista.
    Verrattuna tuohon 2004 uusioversioon se Gunnin kässäri jotenkin missasi alkuperäisen pointin varsinkin siksi kun tavaratalosta lähdettiin niin nopeasti pois. Pointtihan alkuperäisessä oli, että vaikka selviytyvillä ihmisillä oli kaikki nykyaikaisen yhteiskunnan antama teknologia ja tuotteet, ei niistä ollut mitään apua itse ihmisiä vastaan ja loppujen lopuksi se kaupallisuus ja materialistisen omaisuuden tarve kääntyi ihmisiä vastaan. Ihmisillähän oli kaikki todella hyvin koska zombit olivat niin tyhmiä, hitaita ja helposti jallitettavia. Ongelmiahan tuli siitä, että kun ihmiset kääntyivät ihmisiä vastaan ja kaiken sen keskellä tunaroitiin niin, että zombiet pääsivät valloilleen.
    Toki tuossa 2004 versiossa on ihan kivaa kuvausta jne, mutta henk.koht. en kyllä sinällään niin kovaa eroa nähnyt maskeerauksien suhteen. Tokihan asiassa edettiin todella paljon eteenpäin esim. day of the deadissa, mutta ei alkuperäisellä dawnillakaan mitään hävettävää sinänsä ole.

Kommentointi ei ole käytössä.