Käsikirjoittajana tosi-tv:ssä

tv ja elokuva

Tosi-tv voi olla totta, mutta silti se tarvitsee käsikirjoituksen. Kari Haakana linkittää jutussaan Aikuisten oikeesti Sillä silmällä -jaksoa kuvaavaan dokumenttiin. Kiinnostavassa Reality Blurred -blogissa pohditaan, mistä dokumentissa on kyse – viimeinen sana taitaa olla, ettei kyse ole käsikirjoituksesta vaan alustavasta kuvaussuunnitelmasta, jossa on ikäänkuin kuviteltu, miten jakso etenee.

Tiedäpä tuosta, mutta selvää on, ettei lonkalta kuvaamalla saada hyvää tv:tä. Tosi-tv:n tekeminen vaatii aika paljon säätöä. Kannattaa joskus vilkaista ohjelmien lopussa näkyviä tekstejä. Esimerkiksi Kilpakosijat näytillä -sarjaa ei suinkaan kuvata perheiden kotona, vaikka niin voisi kuvitella.

Hyvää realitya tulee telkkarista tällä hetkellä runsain mitoin. Ruotsalainen Farmarit on tietystä tylsyydestään huolimatta varsin jännä sarja. Uusi Selviytyjät teki heti alkumetreillä vaikutuksen, kausi on parhaita viime aikoina nähdyistä tähän mennessä. Amazing Race on samoin aina tervetullut. Taas vaihteeksi on mielenkiintoisia pareja matkassa! Kotimaisista Diili vaikutti yllättävänkin hyvältä, ihan A-sarjaa mitä kotimaisiin tosi-tv-sarjoihin tulee.