BookMooch

kirjoja

BookMooch on kirjojenvaihtopalvelu. Homman idea on, että itse kukin listaa turhat kirjansa palveluun, jonka jälkeen toisten listoista voi etsiä kiinnostavia kirjoja ja pyytää niitä itselleen. Rahaa ei liiku, postikulutkin maksaa lähettäjä.

Jotta puuhassa olisi jotain järkeä, liikennettä rajoittavat pisteet ja vaihtosuhde. Pisteitä saa lähettämällä kirjoja (enemmän, jos lähettää ulkomaille) ja listaamalla omia kirjojaan vaihdettavaksi, kirjojen pyytäminen taas maksaa pisteitä (jälleen enemmän, jos pyytää ulkomailta). Jokaista viittä pyytämäänsä kirjaa kohti on lähetettävä yksi, muuten tulee stoppi.

Tuntuisi toimivan. Ensimmäiset pisteensä saa tosiaan kerättyä listaamalla kirjojaan – jokainen listattu kirja on 0,1 pistettä. Yhdellä pisteellä saa kotimaisen kirjan, kahdella ulkomaisen, eli 10 tai 20 kirjaa listaamalla pääsee muiden kirjoihin käsiksi.

Itse sain ensimmäinen vaihdon jo tehtyä. Kauan haikailemani Snow Crash saapui Ruotsista. Pisteet sain lähettämällä The New Typographyn Yhdysvaltoihin. Postitus maksoi 3,90 euroa, eli sen verran (plus tarpeeton kirja) tuli Snow Crashille hintaa.

Palvelu on suhtkoht uusi, vasta pari viikkoa vanha, joten hieman on parantamisen varaa. Pari kriittistä puuttuvaa ominaisuutta (erityisesti kirjojen haku maan perusteella) on jo lisätty, joten homma alkaa toimia jo sulavasti. Suomesta on tällä hetkellä tarjolla vain noin sata kirjaa, mutta ei se kirjojen lähettäminen ulkomaille valtavasti kalliimpaa ole, varsinkin kun paksummat kirjat menevät Suomessa herkästi kalliina maksikirjeenä.

Pahin miinus on suomenkielisten kirjojen lisääminen: Amazonista löytyvät kirjat saa tietokantaan helposti ISBN-numeron perusteella, mutta jos ei löydy, niin kirjasta pitää syöttää paljon tietoja, mm. paino ja mitat. Se on hivenen työlästä, jos kirjoja on iso pino.

Mutta, kannattaa kokeilla! Itse bongasin juuri suomalaisten kirjojen listasta jotain hyvinkin jännää, eli täytyykin keksiä jostain ne puuttuvat 0,2 pistettä jotta saan pyynnön liikkeelle…