Writely

tietokoneet

Lisää ihan tavattoman hienoja Web 2.0 -sovelluksia: Writely on jotain, jota olen ihan oikeasti kaivannut. Kyseessä on selaimella toimiva tekstinkäsittelyohjelma. En ole hirveän kattavasti vielä perehtynyt, mutta ominaisuuksien taso näyttäisi olevan luokkaa TeXturi-Wordpad, eli juuri riittävä perusjuttuihin.

Mutta ne muut ominaisuudet! Ensinnäkin se, että tiedot pysyvät tallessa (jos luottaa palvelun ylläpitäjiin; koska kyse on Googlesta, en luottaisi ihan mitä tahansa, varsinkaan jos olisin kiinalainen) koneesta riippumatta. Nykyään useimmat jutut, joita koneella teen, hyötyvät siitä, että ne voi tehdä millä koneella tahansa – sähköposti, omat nettisivut, seuratut blogit – mikään ei saa olla sidottua yhdelle koneelle. No, nyt ei ole tekstinkäsittelykään.

Jutut saa ulos eri muodoissa: RTF:nä, Word-dokumenttina, Open Office -dokumenttina, HTML:nä, suoraan blogiinsa mikäli blogialusta on riittävän fiksu. Tiedostot voi pitää ominaan tai julkistaa, jolloin muutkin pääsevät lukemaan niitä – helppoa julkaisemista ilman omia nettisivuja. Writely tarjoaa myös erilaisia yhteistyöominaisuuksia, eli useampi ihminen voi muokata samaa dokumenttia. Luonnollisesti mukana on versionhallintaominaisuuksia.

Sanoisin, että aika hyvältä näyttää. Ei Writely kokonaan tekstinkäsittelyohjelmaa korvaa (en esimerkiksi usko, että gradua olisi ollut erityisen mukava kirjoittaa tuolla), mutta perustarpeissa se on varsin näppärä, varsinkin ihmisille, jotka haluavat käsitellä tekstejään useammalla eri koneella tai useamman ihmisen voimin.