Harmia tietotekniikasta

tietokoneet

Elämään mahtuu liikaa harmia tietotekniikasta. Ei ole Mac-käyttäjänkään elämä juhlaa, vaikka kyllä OS X vakaudessaan Windows 98 SE:n voittaa (reilu vertaus jos mikä). Ei tämä sentään tiedostoja poistaessa kaadu. Valitan murheitani kuitenkin tässä, jos vaikka jotakuta kiinnostaa:

Yllättäen iPodimme ovat lakanneet toimimasta sujuvasti. Kun iPodin kytkee koneeseen Firewire-johdolla, se ei ilmesty esiin. Yhteys selvästi on, sillä iPod lataa akkuaan, mutta sitä ei näy iTunesissa eikä Finderissa. Ratkaisuna on resetoida iPodia ja irroitella ja laitella sitä takaisin uudestaan, kunnes homma toimii, mutta pitkällinen prosessi on aika nuiva, jos haluaisi nopeasti päivittää iPodinsa sisällön.

Tämä on kiusallinen ongelma, johon olisi kiva saada joku ihan oikea ratkaisu. Auttaisikohan iPodin alustaminen uudestaan? Tiedäpä tuota. Päivitykset ainakin on asennettu.

Toinen harmi on Firefoxin tahmeus. Selain on hidas, välilehdeltä toiselle vaihtaminen voi kestää todella kauan. Pahimmillaan selain rohmuaa muistiakin useita satoja megoja, mikä kuulostaa ahneelta. OS X ei taida olla paras alusta Firefoxille; selain tuntuu toimivan paremmin Windowsissa.

Vaan kun ei oikein voi vaihtaakaan. Firefoxille on Adblock, eikä Safarille (joka on kai varteenotettavin kilpailija) tunnu oikein olevan vastaavaa ratkaisua. Ilman Adblockia selailu on ankeaa, varsinkin kun BoardGameGeek on ihan tupaten täynnä mainoksia. Greasemonkeykin on kiva.

Johanna varsinkin kärsii Firefoxin hitaudesta; Johannalla on tapana käyttää runsaasti välilehtiä selaillessaan, jolloin tahmimisesta saa kärsiä yhtenään. Itse sentään keksin, että raivostuttavan hidastelun tiedostoja tallennettaessa saa pois, kun muistaa välillä tyhjentää tiedostonhakuikkunan. Joku voitto tekniikasta, sentään.

8 kommenttia

 1. Olisiko FW:n ongelma ns. nintendo -efekti? Latautua se voi kun virta-pinneissä on ’isompi jännite’, mutta signaali ei sitten menisi läpi. Kokeile siis ehkä toisella piuhalla tai ainakin putsaa piuhan liitinosan jollain alkoholin tapaisella.
  Firefoxin tahmeuteen tarjoan aina samaa ratkaisua, Opera:a, siinä on 9.0 -versiossa jo adblock -tapainen juttu (hiiren oikea nappi ja ’block content’).

 2. Täytyy kyllä itsekin liittyä kuoroon ja kehottaa koettamaan Opera 9:ää. Itse en Firefoxiin koskaan siirtynyt, oikeastaan juurikin tuon tahmeuden takia, vaikkei se windowsilla yhtä pahasti tietääkseni tahmaakaan. AdBlock alkoi kyllä melkein viedä mennessään Firefoxin piiriin mutta Opera iski nyt lujaa takaisin Content Blockingillaan – se on oikeastaan AdBlock toteutettuna parempikäyttöisemmin. Jos blokkailu on jokapäiväistä hommaa, niin suosittelen tekemään mokomalle vieläpä näppäinoikolopun, eli shortcuts -> keyboard setup -> edit, ja sinne vaikkapa ”ctrl b” toiminnolle ”Content block accept”.
  Ikävä ettei Operalle ole ekstensiosysteemiä, ja vielä ikävämpi ettei se ole avointa koodia. Toisaalta ekstensioita en ole kyllä kauheasti kaivannutkaan – mieluummin minä otan tarvitsemani toiminnot suoraan selaimen mukana kuin kolmena pakollisena ekstensiona (AdBlock, Tab Mix Plus, Mouse Gestures).
  Kannattaa ehkä vielä koettaa laittaa Firefoxiin Fasterfox-ekstensio (mikäli ei jo ole), jos se vaikka auttaisi johonkin. En ole kyllä tarkemmin tutustunut siihen mitä se puuhaa.

 3. No, nyt on Opera testauksessa. Tuo Operan mainostenblokkaus näyttää ihan hyvältä, sillä sai BoardGameGeekin siistittyä oikein käyttökelpoiseen malliin.
  En ole ikinä ollut mikään Operan toimintamallin fani, mutta jos se toimii paremmin, olen valmis totuttelemaan…
  Täytyypä kokeilla johdon puhdistamista, toista johtoa (20 euroa, tai USB-johto kympin) en kyllä ala vielä ostamaan.

 4. Mozilla on tehnyt Macceja varten oman selaimen eli Caminon joka löytyy osoitteesta http://www.caminobrowser.org/
  Ihan varma en tosin ole onko siihen saatavilla kaikkia samoja lisäominaisuuksia kuin Foxiinkin mutta kannattaisi varmaan tutustua tuohon.
  -Vesa-

 5. Opera vaikuttaa hyvinkin nopealta, mutta siinä on aika vakavia käyttöliittymäpuutteita. Eivät ole sinänsä puutteita, mutta Firefoxiin tottuneelle tekevät elämästä hyvin vaikeaa (esimerkiksi se, mikä välilehti avataan, kun joku suljetaan). Johannalle vaihto oli ihan mahdottomuus, ja minuakin tökkii pahasti.
  Camino oli jollain aikaisemmalla kokeilulla kauhistus; nyt täytynee testata uudestaan. Mainostentorjunta on ensivaikutelmaltaan ihan hyvä. Ainoa harmi, jonka heti keksin on se, ettei omppu-numerolla pääse hyppämään välilehdeltä toiselle; sitä käytän Firefoxissa todella paljon.

 6. Näppäimillä 1&2 voit siirtyä viereisille tabeille ja z&x siirtävät sivuhistoriassa. Paljon kätevämpi kuin firefoxin tajuton sormijumppa.
  Jos olet selaamassa esim. jotain ’apache -galleriaa’ (hakemisto täynnä kuvia), niin voit mennä seuraavaan kuvaan ’smart-forwardilla’, eli välilyöntiä painamalla. Se arvaa oikein yllättävän monessa tilanteessa.
  Sivun zoomaus onnistuu helposti +&- -näppäimillä, numeronäppiksen ’*’ pistää takaisin 100%:iin.

 7. Firewiren kanssa voi tulla myös ketjutusongelmia. Mulla oli sama juttu tossa taannoin ku tökkäsin iPodin kiinni ja alkoi kyllä lataamaan, muttei mountannut levyä. Pistelin vähän muita firewirejä ja usbeja eri portteihin yms. ja sitten homma alkoi toimimaan.
  Firefox on mulla peuhannu ihan jees, otin siihen Fasterfoxin yms. suosittuja addoneja käyttöön, mutten nyt silminnähden huomaa mitään hirmuisia muutoksia.

Kommentointi ei ole käytössä.