Ja viikon ironiapalkinto menee…

Houstonilaisessa koulussa luetettiin oppilailla Ray Bradburyn Fahrenheit 451. Eräs oppilaista valitti isälleen kirjan rumasta kielenkäytöstä, joka vaati kirjaa poistettavaksi opetusohjelmasta.

Ironista asiassa on tietysti se, että kirja kertoo futuristisesta totalitaarisesta yhteiskunnasta; pääosassa on mies, jonka työnä on polttaa sopimatonta kirjallisuutta.

Eikä siinä vielä kaikki: vaatimus esitettiin syyskuun viimeisellä viikolla, joka on American Library Associationin Kiellettyjen kirjojen viikko, jolloin halutaan nimenomaan kohdistaa huomiota kirjoihin, joita vaaditaan kiellettäväksi sopimattoman sisällön (eli koti-uskonto-isänmaa-hengen vastaisen sisällön, kuten homoseksuaalisuuden positiivisen esittämisen) vuoksi.

Loppuun vielä rahalainaus: "It’s just all kinds of filth," said Alton Verm, adding that he had not read "Fahrenheit 451".

Tämä Boing Boingista: Man demands that book about book-burning be banned — during Banned Books Week. Alkuperäinen uutinen Houston Community Newspaperista.

ALA:n lehdistötiedotteen mukaan Harry Potterit johtavat 2000-luvun kielletyksi vaadittujen kirjojen listaa kirkkaasti. Muuten top-kymppi on joko kirjoja, joiden kieltämistä en tajua (eli luultavasti rumaa kielenkäyttöä) tai jotenkin seksuaalisuuteen väärällä tavalla liittyviä (tosin ainoa oikea tapa kirjankieltäjille taitaa olla ei-ennen-avioliittoa-valistus). 90-luvun top-100-lista on sekin mielenkiintoista luettavaa – aika paljon on klassikoita listalla. Kieltämättä Madonnan Sex ei olisi kyllä itsellänikään ensimmäinen valinta koulussa luettavaksi, mutta ei kai sitä silti tarvitse kirjastoista poistaa…