Barokkisykli

kirjoja

Tämä artikkeli sisältää affiliatelinkkejä Amazoniin. Saan palkkion, mikäli ostat Amazonista tuotteita käytettyäsi linkkejäni. Affiliate-linkit on merkitty €-merkillä.

Urakoin hiljattain Neal Stephensonin massiivisen Baroque Cycle -trilogian läpi. Kolmen kirjan sarja sijoittuu 1600-luvun loppuun ja 1700-luvun alkuun. Aika oli melkoisen vauhdikasta, Ranskassa hallitsi Aurinkokuningas ja Englannissa valta vaihtui vähän väliä protestanttien ja katolisten taistellessa vallasta. Aikakausi on varsin kiehtova, ja Stephenson kuvaa Versailles’n, Lontoon ja Amsterdamin kaltaisia paikkoja vakuuttavasti.

Kirja on yhdistelmä historiallista ja keksittyä fiktiota. Päähenkilökaarti sisältää niin aitoja kuin keksittyjä henkilöitä. Sir Isaac Newton ja Gottfried Leibniz ovat tarinan vastapari, mutta varsinaiset päähenkilöt ovat Newtonin opiskelutoveri luonnonfilosofi Daniel Waterhouse, kerjäläisten kuningas Jack Shaftoe ja haaremiorjaksi vangittu Eliza. Jos sukunimet kuulostavat tutuilta, olet lukenut Cryptonomiconin, Stephensonin edellisen mestariteoksen. Siinä esiintyy joukko samojen sukujen jälkipolvien edustajia. Hauska kikka, vaikka kirjoilla ei varsinaisesti mitään yhteyttä olekaan.

Sarja on julkaistu kahdessa muodossa, joko kolmena kirjana (Quicksilver, The Confusion ja The System of the World) tai kahdeksana. Molempi parempi, vaan kolme kirja saa halvemmalla, eikä ainakaan Amazonista saa kahdeksan kirjan setistä osia viisi ja kuusi. Alla olevat kansikuvat ovat linkkejä Amazoniin oikeiden laitosten äärelle – varsinkin Quicksilverin kohdalla saa olla tarkkana, sillä kummankin setin ensimmäisen osan nimi on Quicksilver, toinen vain on vaivainen kolmasosa toisesta…

Kirjoilla on faninsa, kuten xkcd-nettisarjiksesta huomaa. Stephensonin muusta tuotannosta pitää ehdottomasti mainita miehen maineen luonut kyberpunk-klassikko Snow Crash, joka on sekin kertakaikkisen erinomainen kirja. Odotan mielenkiinnolla, mitä Stephenson seuraavaksi tekee – Barokkisyklin viimeisestä osasta alkaa jo olla muutama vuosi, joten uutta kirjaa voinee odotella lähivuosina.