Silmäpähkinä

lautapelit
blue eyes
Kuva: .bean (CC by-nc)

Lautapeliseuran foorumilla esitettiin oivallinen pähkinä. Tehtävä ja sen ratkaisu miellyttivät minua suuresti:

Oletetaan saari, jonne on sijoitettu sata sinisilmäistä ihmistä, sata ruskeasilmäistä ihmistä ja yksi vihreäsilmäinen guru. Saaren asukkaat eivät tiedä joukkonsa koostumista eivätkä omien silmiensä väriä – toistensa silmät he toki näkevät. Asukkaat eivät kykene kommunikoimaan keskenään millään tavalla.

Saarelta pääsee pois keskiyöllä vierailevan laivan mukana, mikäli tietää omien silmiensä värin. Saaren asukkailla ei ole muuta keinoa silmiensä värin selvittämiseen kuin puhdas logiikka, mutta tässä lajissa asukkaat ovatkin varsin taitavia.

Eräänä päivänä guru sanoo: ”Näen ainakin yhdet siniset silmät”. Guru ei ole koskaan sanonut mitään muuta, eikä sano koskaan myöhemminkään mitään. Mitä gurun sanojen jälkeen tapahtuu? Lähteekö joku pois ja jos lähtee, kuka ja milloin?

Mikäli tehtävä tuntuu vaikealta, annan vinkin (vinkki on rot-13-koodattu). Ragä wbf fnneryyn byvfvxva iäurzzäa xhva fngn fvavfvyzävfgä?

Mikäli tämäkään ei auta, kerron vastauksen: fnqnagran löaä xnvxxv fvavfvyzävfrg xrxfviäg byrinafn fvavfvyzävfvä wn cbvfghing fnnerygn. Vastaushan ei ole se varsinaisesti kiinnostava asia, vaan logiikka, millä siihen päädytään. Vastauksen tietäminen helpottaa ratkaisun löytämistä.