Vanilja-mansikkapiiraat

ruokaa

Yhteishyvän ruokalehdestä (7/09) löytyi tällainen herkullinen kesäresepti. Todella vaivaton valmistaa, maistuu erinomaiselta ja näyttää ihan konditoriatasoiselta vaikka olisi vähän mämmikouraisempi leipuri asialla.

  • 8 lehtitaikinalevyä (1 pkt)
  • 2 ps vaniljakastikeaineksia (1 pkt)
  • 4 dl maitoa
  • 3 munaa
  • mansikoita
  • tomusokeria

Vanilja-mansikkapiiraat

Ota taikinalevyt sulamaan hyvissä ajoin, ne tosin sulavat aika joutuisasti. Jokainen levy leikataan kolmeen suunnilleen yhtä suureen palaan. Palat levitetään pellille, vaativat kaksi peltiä, mutta mahtuvat kivasti. Ei tarvitse murehtia, nämä leivokset eivät leviä, vain kohoavat. Taikinapaloihin leikataan terävällä veitsellä viillot noin puoli senttiä reunojen sisäpuolelle, siis ikään kuin kehykset.

Ennen taikinointia kannattaa jo sekoitella vaniljakastikeaineksiin maito ja kaksi munaa. Sotku tasaiseksi ja jääkaappiin hautumaan noin kymmeneksi minuutiksi. Sen jälkeen sitten lapataan kastiketta taikinapaloille. Pysyttele leikkaamiesi viiltojen sisäpuolella, mutta muuten kastiketta voi tunkea varsin reippaalla kädellä. Ohje käskee laittamaan noin reilun ruokalusikallisen, itse aion kokeilla ensi kerralla vielä enemmän.

Kastiketta tulee muuten todella runsaasti. Sille voi keksiä jonkun muun käytön (vähän rajoittaa se raaka muna), tai sitten voi ostaa lisää taikinaa. Sanoisin, että jonkun nelisen levyllistä eli puoli pakettia enemmän tuosta kastikkeesta riittää.

Kun soosi on levyillä, levyjen reunat voidellaan sillä kolmannella munalla ja piiraat (tai viinerit) paistetaan uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Kannattaa vahdata, meidän uunissa tuli vähän nopeamminkin.

Jäähtyneille piiraille laitetaan mansikkaa. Itse laitoin yhden mansikan kuhunkin, leikattuna kahtia ja viilleltynä siivuiksi. Siivuttaminen on puhdasta estetiikkaa – kun tomusokeroit viinerit, siivutetut mansikat ovat vielä hienompia. Tomusokeria kannattaa ripotella teesiivilän läpi, niin saa hienoa pölyä. Todellinen loppuhuipennus olisi tietysti sitruunamelissan lehti, sopisi sekä maun että ulkonäön puolesta.