Sivujen suosiosta

tietokoneet

Olen mielenkiintoisesti onnistunut luomaan kaksi eri tavalla suosittua nettisivustoa. Kirjavinkit ja Lautapeliopas keräävät kumpikin mukavasti väkeä, mutta aivan eri tavoin. Kirjavinkeissä on enemmän sivuja, yli 1 000 kirja-arvostelua, kun taas Lautapelioppaassa on joku 500 merkintää. Kävijöitä Kirjavinkeillä on enemmän, mutta Lautapelioppaassa sivunäyttöjä on silti tuplasti enemmän.

Lautapelit ovat selkeä sesonkijuttu, viikottaiset kävijämäärät ovat näin joulun alla noin nelinkertaistuneet syyskuulta. Kirjavinkeissä taas on tasaista ja hiljaista kasvua, sesongit eivät juuri näy.

Lautapeliopas on selkeästi kaksikosta vetävämpi. Kävijät lukevat keskimäärin vähän yli neljä sivua, siinä missä Kirjavinkeissä vain kaksi. Lautapelioppaan lukijoista alle puolet poistuu ensimmäisen sivun jälkeen, Kirjavinkeissä yli 70 %. Lautapelioppaalla on enemmän uskollisia lukijoita, jotka tulevat sivuille suoraan.

Kumpikin sivuista hallitsee tärkeitä hakusanoja Googlessa. Lautapeliopas on kakkosena hakusanalla ”lautapelit” (en juuri elättele toivoa Lautapelit.fi:n ohittamisesta, mutta toisaalta luulisin, että iso osa hakusanalla hakijoista päätyy silti Oppaaseen, elleivät sitten erityisesti etsi Lautapelit.fi:tä), Kirjavinkit ykkösenä ”kirjavinkit”-hakusanalla ja hiljattain myös ”kirja-arvostelut” — tästä olen erityisen tyytyväinen, kakkoseksi jäi niinkin iso sivu kuin Hesarin kirjaosasto.

Mutta mutta — hakusana ”lautapelit” on kolmen kuukauden aikana tuonut Lautapelioppaaseen lähes 3 000 kävijää, noin 10 % kaikista sivuille tulleista. ”Kirjavinkit” on Kirjavinkkien ykköshakusana, vähän alle 700 kävijää ja alle 2 % käynneistä!

Kirjavinkeissä onkin todella paljon enemmän hajontaa hakusanoissa, sivuille on tultu lähes 13 000 eri hakusanalla. Lautapelioppaassa sama luku on alle 7 000. Ero on melkoinen. Kirjavinkit saakin tuntuvasti enemmän pitkän hännän hakuja. Iso osa hauista on kirjojen nimiä, joissa luettujen sivujen määrä on vähän yli yksi ja poistumisprosentti korkea.

Lautapelioppaassa jopa pelien nimillä hakijat jäävät yleensä lukemaan vähintään toisen jutun. Suosittu pelin nimi -hakusanakin voi saada keskiarvoksi yli kolme luettua sivua. Kirjavinkeissä luettujen sivujen keskiarvoa nostavat yleishauilla (”kirja-arvostelut”, ”kirja-arvosteluja”, ”kirjavinkit” ja niin edelleen) tulleet, jotka lukevat helposti keskimäärin kymmenenkin sivua.

Lautapelioppaan 500. suosituin hakusana on haettu kuusi kertaa, Kirjavinkeissä 12. Kirjavinkeissä jakauma on siis tasaisempi, Lautapelioppaassa on todella suosittuja hakusanoja ja niiden jälkeen hakujen määrä laskee nopeammin.

Kävijätilastojen tarkasteleminen on aina yhtä kiinnostavaa puuhaa. Kummankin sivuston kehittämisessä olisi edelleen työtä. Uusia kävijöitä saa tuottamalla uutta sisältöä, kun hyvät sijoitukset hakukoneissa on aika pitkälle selvä juttu, mutta myös linkkejä pitäisi saada haalittua lisää. Kumpikin sivusto saa sentään ihan kiitettävästi mainintoja blogeissa ja Hesarin Lukupiirin Kirsi Pihakin on jo pari kertaa linkittänyt Kirjavinkkeihin, se oli yksi tavoite joskus.

Google AdWords -mainontaa olisi mukava harrastaa. En erityisesti haluaisi saada sivujani Googlen hakutulossivujen mainoksiin, sijoitun hakutuloksissa ihan riittävän hyvin muutenkin, mutta muualla netissä näkyminen ei olisi haitaksi. Valitettavasti lisäkävijät eivät muutu rahaksi ihan sellaisella tavalla, että siitä kannattaisi maksaa edes niitä pieniä summia, joilla AdWords-mainontaa voi tehdä. Jos Kirjavinkkien kävijä- ja ennen kaikkea ostajamäärät kasvaisivat vaikkapa viisinkertaisiksi, mainosbudjettia voisi jo harkita — tietysti tähän tavoitteeseen pääsemistä edesauttaisi mainostaminen…