Nokia N900

tietokoneet

Olen nyt jonkin aikaa käyttänyt Nokia N900-multimediatietokonetta. Alkuperäiset suunnitelmani puhelinten suhteen olivat jotain muuta, mutta edellisen puhelimen äkillinen hajoaminen vaati vauhdikasta toimintaa. Päädyin sitten hankkimaan N900:n.

Olen ollut tyytyväinen, laite on varsin näppärä. Kosketusnäytön laadusta en osaa sanoa sen kummemmin, kun ei ole vertailupohjaa, mutta ihan riittävän hyvin se minun tarpeisiini toimii. Pikkutarkemmissa hommissa mukana tuleva tikku on näppärä, mutta sormillakin pärjää useimmissa jutuissa. Näppäimistö on kiva lisä, joka tekee monista asioista helpompia.Nokia N900 näppäimistö auki

Puhelimella nettiin

En ole aikaisemmin käyttänyt internetiä puhelimella, lähinnä koska edellisellä puhelimella (3110 Classic) netinkäyttö oli käytännössä mahdotonta. Nyt kun N900 on täysiverinen internetlaite, otin Saunalahdelta edullisimman kiinteähintaisen datapaketin (5 euroa kuussa), jolla on voinut surffailla rajatta. Kummasti sitä kaikenlaista käyttöä keksiikin…

Netille on kyllä ollut käyttöä. Kameralla napattujen kuvien jakaminen Facebookissa esimerkiksi on varsin näppärää. Aiemmin kuvia ei oikein voinut käyttää kuin multimediaviesteissä, mutta N900 ottaa jo paljon parempia kuvia (vaikka kameraa ei voikaan sanoa erinomaiseksi), joita kehtaa jakaa. Kuvien lähettäminen Facebookiin käy erinomaisen kätevästi mistä tahansa.

Muutenkin surffailu sujuu. Selain on kätevä ja 800 pikselin levyinen näyttö tekee mutkikkaampienkin nettisivujen käyttämisestä helppoa. Kovin korkea näyttö ei ole, joten skrollailemaan joutuu, joten ihan rajattomasti tuolla ei viitsi surffailla. Juttujen tarkistaminen ja muu perustiedonhankinta sujuu.

Sähköpostisovellus vaikutti alkuun surkealta. Firmware-päivitys auttoi asiaan, samoin siirtyminen IMAP:sta POP:iin. Käytän tavallisesti IMAP:ia, mutta puhelimessa tsekkaan postit POP:lla, koska se on huomattavasti nopeampi. IMAP-postien hakeminen kestää firmware-päivityksenkin jälkeen niin kauan, ettei se ole oikein käyttökelpoista.

Ohjelmatarjonta

Puhelimen käyttöjärjestelmänä toimiva Maemo ei ole iOs eikä Android, eli softaa on tarjolla huomattavasti vähemmän kuin näille suositummille alustoille. En ole jäänyt hirveästi kaipaamaan. Kaikenlaista kivaa on löytynyt: bensakirjanpitoa, Last.fm-scrobbleri, jokunen hyvä peli, ajastin… juuri muuta en ole toistaiseksi tarvinnut. Saahan tuohon kaikenlaista, kuten Debianin, jolla sitten pyörisi yhtä jos toista, tai vaikka ison joukon erilaisia emulaattoreita.

Maemo on sinänsä ihan näppärä systeemi, onhan se hienoa päästä puhelimessakin pläräämään komentorivillä.

Puhelin ja muut jutut

Se olennainen — onko se mistään kotoisin puhelimena? Onhan se, mutta huomaa kyllä, ettei N900 oikeastaan ole puhelin. Tekstiviestittely sujuu näppäimistön ansiosta hyvin ja Skypet sun muut pelaavat, mutta puhelimena N900 on vähän kömpelö. Ajaa se kuitenkin asiansa.

Akku on tietysti yksi murheenkryyni tällaisissa, jos enemmän käyttää saa ladata päivittäin, vähemmällä käytöllä (en esimerkiksi puhu puhelimessa edes päivittäin) pärjää muutamankin päivän ilman lataamista. Ei sen enempää kuitenkaan… Jos siis jonnekin lähtee, täytyy ottaa latausjohto mukaan, etenkin kun olen vähän jättänyt iPodin käyttöä vähemmälle ja käyttänyt sen sijaan N900:n mediasoitinta.

Kaikin puolin siisti vehje siis, ja nörttipuhelimena verraton. Suosittelen lämpimästi taskutietokonetta kaipaaville.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.