Pyöräilyreitti, osa 1: Säijä


Näytä Kaukajärvi – Pirkkala – Säijä – Lempäälä – Sääksjärvi – Rusko suuremmalla kartalla

Tuumin, jotta kaipa näitä pyöräilyreittejä voisi muillekin jakaa. Tämä oli aika mukava, noin 69 kilometriä (tässä vähän lyhyempi, koska en ajanut ihan näin suoraan), lähes kokonaan asfalttia ja suurelta osin pyörätietä.

Lähtö Kaukajärveltä, koska Kaukajärvi on Tampereen napa, mutta ihan tolkun reitti tämä on, vaikka muualtakin matkan varrelta lähtisi.

Kaukajärveltä siis suunta kohti Härmälää Vihiojan vartta pitkin. Tässä kohden maantiepyöräilijät kehittelenevät jotain muuta, jos eivät halua ajaa päällystämätöntä ulkoilureittiä. Pitkä pätkähän tuo ei ole, eikä toisaalta ole suuri mutka matkaan käydä Turtolan kautta, jos haluaa pysyä asfaltilla koko matkan.

Härmälästä käännös kohti Pirkkalaa. En edelleenkään tajua, miten Naistenmatkantietä pitkin ajetaan suoraan, päädyin vähän puolivahingossa kiertelemään sivuteitä, onneksi Pyhäjärven kierrosta tuttua reittiä. Mikäs siinä, tulihan siitä jokunen lisäkilometri, mutta ehkäpä ensi kerralla osaan ajaa suoraan.

Pirkkalan keskustan ohi kun on päästy, otetaan suunta kohti Säijää tietä 3022 pitkin. Tässä on tovi pyörätietä vieressä, mutta se loppuu pian, jonka jälkeen ajetaan vanhan ja kapean maantien pientareella. Onneksi sunnuntaiaamuna tietä pitkin ei mennyt yhtään autoa samaan suuntaan ja vastaankin taisi tulla noin kolme autoa. Hiljainen tie siis, ja asfaltti ihan säällisessä kunnossa, jos ei täydellistä ollutkaan.

Lopulta tullaan Lempäälään, jossa alkaa siivo ja hyväkuntoinen pyörätie, kun käännytään tielle 3003. Tätä jatketaan, kunnes käännytään Tampereentielle (joka on edelleen 3003). Sitä jatketaan sitten kohti Sääksjärveä. Minä käännyin 3003-tieltä Tampereen suuntaan (eli pysyin Tampereentiellä), mutta pysymällä 3003-tiellä (jonka nimi vaihtuu Kuljuntieksi) pääsee näemmä yhtä lailla samaan paikkaan.

Kuljusta on yllättävän lyhyt matka Sääksjärvelle, josta käännytään Hervannan suuntaan Ruskontielle. Siltä tieltä ei sitten Hervantaan käännytäkään, vaan nautitaan erinomaisesta pyörätiestä ja käännytään vasta, kun suunnaksi saadaan Rusko eli Kauhakorvenkatu. Siitä vain Ruskon halki, kunnes lopulta päästään Annalaan, josta käännytään Juvankadulle ja kohti Kaukajärveä. Lopussa saadaan vielä nauttia Juvankadun alamäestä, jossa viimeistään pitää saada 50 km/h mittariin, jos ei muuten ole niin lujaa päässyt. Ja valmis!