Herkkä kotiinpaluun kuvaus

Toni Morrison: Koti
Tammi, 2014
Suom. Seppo Loponen
133 s.

Koti on kaunis pienoisromaani toipumisesta, parantumisesta ja kodin löytämisestä, monilla eri tasoilla.

Tarina sijoittuu 1950-luvulle. Frank on palannut Korean sodasta ja kärsii posttraumaattisesta stressihäiriöstä ja saa toisinaan kohtauksia. Kohtaukset ovat vieneet hänet hullujenhuoneelle, josta hänet ajaa pakoon kirje kotipuolesta Georgiasta: ”Tule äkkiä. Siskosi kuolee jos vitkastelet.”

Eihän siinä auta kuin jättää muut asiat ja lähteä pelastamaan siskoa, koska sisko Cee on Frankille elämässä lopulta kaikista tärkeintä. Matka vie kohti Georgiaa, jossa Cee on joutunut rotuhygieniasta kiinnostuneen lääkärin käsiin yrittäessään selviytyä yksin kaiken keskellä.

Koti kertoo mustien vaikeuksista, henkilökohtaisista taakoista, sodan runteleman miehen vaurioista, paluusta huonojen muistojen asuttamalle kotiseudulle ja paranemisesta, uuden kodin löytämisestä ja toipumisesta. Hieno, pieni kirja.

Toni Morrisonin Koti

Kirjoitan kirjoista myös Kirjavinkkeihin ja Kulttuuritoimitukseen. Minut löytää myös GoodReadsista. Instagramissa olen @mikko_lukee.