Kolonialistista haikeutta Koillis-Intiassa

Kiran Desai: Menetyksen perintö
Otava, 2007
Suom. Kristiina Drews
548 s.

Menetyksen perintö sijoittuu Koillis-Intiaan 1980-luvulle ja kuvaa kolonialismin perintöjen setvimistä erilaisista näkökulmista.

Vanha tuomari Jemubhai Patel on taustansa katkeroittama ja perheestään vieraantunut. Opinnot Englannissa johtivat tuomarin virkaan, kun Intia itsenäistyi ja intialaisille aukesi paljon aiemmin englantilaisten hallussa olleita virkoja. Patel on kahden maailman välissä: hän halveksuu intialaisia, mutta englantilaiset eivät hyväksy häntä. Kirja kertoo Patelin tarinaa takaumien kautta.

Kirjan nykyhetkessä 1980-luvulla Kalimpongissa, Länsi-Bengalissa kiehuu, kun nepalilaiset gorkhat vaativat oikeuksia. Alue on monen kansallisuuden sekoitusta, mutta runsaslukuiset nepalilaiset eivät saa arvostusta, koulutusta omalla kielellään tai muitakaan oikeuksia. Tästä nousee mellakoita, joiden kohteeksi tuomari Patelkin joutuu: kirja alkaa, kun gorkhakapinalliset saapuvat tuomarin talolle hakemaan tuomarin aseita.

Tuomarin tyttärentytär Sai asuu tuomarin luona menetettyään vanhempansa. Nepalilainen Gyan on palkattu opettamaan Saille matematiikkaa ja kun Gyan osallistuu kapinaan, Saikin joutuu kohtaamaan jälkikolonialismin perinnön.

Kolmantena linjana kuvataan tuomarin kokin pojan Bijun vaiheita New Yorkissa. Biju on paperiton siirtolainen, joka kiertää hanttihommasta toiseen, koska ilman työlupaa parempaakaan ei ole tiedossa. Kokki kuvittelee poikansa olevan matkalla kohti uljasta tulevaisuutta, mutta isän toiveilla ja pojan todellisuudella ei välttämättä ole paljoakaan yhteyttä.

Menetyksen perintö on monitasoinen, taitavasti kirjoitettu romaani, joka kuvaa siirtomaavallan perintöä ja monenlaisia katkeruuksia hyvin. Kirjalla on hauskat ja raskaat hetkensä, tuomari Patelista ei paljon iloa irtoa, mutta kirjan sivuhenkilökaarti tarjoaa kepeämpiäkin tunnelmia. Intiassa kun ollaan, tietyltä määrältä kaaosta ja sekavia tilanteita ei varmastikaan voi välttyä.

Kirja sijoittuu tavattoman kauniisiin maisemiin; tämä olisi kaivannut seurakseen Darjeeling-teetä, mutta omasta teehyllystäni löytyy vain teetä rajan toiselta puolelta Nepalista, läheltä Darjeelingiä ja kirjan tapahtumapaikkoja.

Menetyksen perintö -kirja

Kirjoitan kirjoista myös Kirjavinkkeihin ja Kulttuuritoimitukseen. Minut löytää myös GoodReadsista. Instagramissa olen @mikko_lukee.